Szukaj
Close this search box.

Dynie-rodzaje i wykorzystanie w kuchni

Króliś (doświadczalny) łopatologicznie, wytłumaczy jakie są rodzaje dynii i co z nich gotować.

„Mimozami jesień się zaczyna,
Złotawa, krucha i miła.”
Czesław Niemen

Króliś (doświadczalny) wie, że ten kawałek Niemena, to ni w kij ni w oko…bo jesień już się zaczęła jakiś czas temu i w zasadzie bliżej do jej końca niż początku. Taki ładny jednak ten kawałek i tak ładnie się tu nadaje żeby zacząć niezobowiązujaco mały wykładzik o dyńkach i ich rodzajach.
Za oknem nadal mamy jesienny klimat (niestety nie jest to złota, polska jesień a raczej jesień pt pizga złem i lecą żaby z nieba)
Jak jesień to oczywiście sezon na dynię. Króliś (doświadczalny) tam wielkie „g” się na czymkolwiek zna poza narzekaniem, ale kto mu broni występować w roli eksperta 😉 Często tak zresztą jest, że czym mniej człowiek się zna, tym więcej będzie się „mundrzył”


Od tego by tuszować swoje braki wiedzy ma zresztą podnóżek do zadań specjalnych, czyli Konefkę i to ona zrobiła mały wywiadzik, co z czym i dlaczego.
Dynia podbiła zimne serce Królisia swoimi właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi. Miąższ dyni świetnie nadaje się do dań na słodko czy wytrawnie. Można z niej zrobić sernik (mniam, mnaim), ciasto z musem dyniowym, dyniowy krem do ciast, zupę, sałatkę, kotlety i wiele innych (na końcu linki do potraw z dynii)
Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza dużo błonnika.
Króliś ignorant nawet nie nawet nie zdawał sobie tak naprawdę sprawy ile jest rodzajów dynii, a jest w czym wybierać:


Dynia Hokkaido (oryg. Uchiki Kuri) dotarła do nas z Dalekiego Wschodu, z japońskiej wyspy Hokkaido. Ma kształt cebuli i jest mniejsza niż jej koleżanka, dynia klasyczna. Różni się tez od swojej koleżanki smakiem. Słodki, lekko orzechowy posmak oraz zwarty miąższ powodują, że hokkaido świetnie nadaje się się w kuchni.
Idealnie sprawdzi się w roli kremowych zup oraz puree. Będzie doskonała jako dodatek do dania w formie warzywa na parze. Nada się także do ciast i wszystkich słodkich wypieków.

zdj z neta

Dynia makaronowa jest nieco owalna, o skórze w delikatnie żółtym kolorze i z miąższem o zapachu melona. Charakteryzuje się tym, że po upieczeniu jej miąższ rozpada się na pasemka, podobne do makaronu. Tej właściwości zawdzięcza swoją nazwę. Dynia makaronowa jest bardzo delikatna w smaku.. Świetnie smakuje z lub z domowej roboty sosem pomidorowym. Dodatkowo świetnie nadaje się na sos dyniowy oraz placki z patelni. Nie jest natomiast dobrym wyborem do zup czy deserów.

zdj z neta

Dynia piżmowa jest bardzo charakterystyczna , kształtem przypomina gigantyczną gruszkę. Skórka charakteryzuje się jasnopomarańczową barwą, a środek jest bardziej intensywny. Upieczona ma maślany smak.
Świetnie pasuje na zupę, zapiekankę czy gulasz. Sprawdzi się także do przetworów, puree oraz ciast. Szczególnie poleca się ją do wypieków chleba i bułek

zdj z neta

Dynia muszkatołowa to odmiana dyni piżmowej pochodząca z Francji. Jest duża, podzielona na segmenty, ma ciemną zieloną skórkę, która miejscami przechodzi w pomarańcz i żółć. Idealna na przetwory, puree, słodsze zupy. Świetnie także sprawdzi się do przygotowania gnocchi.

zdj z neta

Dynia masłowa to odmiana dyni piżmowej. Jest mała i ma wydłużony i dzwonowaty kształt. Charakteryzuje ja intensywnie pomarańczowy, słodkawy i kremowy miąższ.Dobra na kremowe zup i puree


Dynia zwyczajna ma zazwyczaj okrągłe kształty i soczyście pomarańczową barwę. Zdarza się, że dynia zwyczajna może być również podłużna. Może osiągać naprawdę spore rozmiary. Miąższ i skórka tego rodzaju dyni jest pomarańczowa lub żółtaMiąższ jest doskonałym środkiem dietetycznym, który można spożywać utarty drobno jako dodatek do surówek, bądź po ugotowaniu jako dodatek do mięs, albo przerobiony na dżem. Z kwiatów dyni można przyrządzać smaczne sałatki. Świetna na zupy, sosy, przetwory

zdj z neta

To już koniec wykładziku. Teraz Króliś (doświadczalny) podrzuca garść linków z przepisami jak wykorzystać tą dynię przerabiając na jakieś pychotki

Teraz garść użytecznych linków z przepisami:

Ryż z dynią i suszonymi pomidorami
https://kroolinaria.pl/ryz-z-dynia-i-suszonymi-pomidorami/


Ciasto czekoladowe z dyniowym musem
https://kroolinaria.pl/ciasto-czekoladowe-z-dyniowym-musem/


Sernik dyniowy
https://kroolinaria.pl/sernik/


Czerwone jajka faszerowane dyniowym pesto
https://kroolinaria.pl/beetroot-marinated-eggs-with-pesto-filling/


Gołąbki w sosie dyniowym
https://kroolinaria.pl/meat-stuffed-cabbage-in-pumpkin-sauce/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube