Dorsz w plastrach boczku
Ingredients
- 400 g polędwicy z dorsza
- 8 plastrów boczku wędzonego
- Olej rzepakowy
- Do smaku: Sól morska Pieprz czarny
Konfitura pomidorowa:
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- Kilka kropli octu jabłkowego
- Kurkuma
- Sól morska Pieprz czarny
Sałatka:
- 200 g marchwii
- Marchewki mini
- Kukurydze mini
- 1 puszka soczewicy brązowej
- Cząber
- Czosnek
- Gorczyca
- Kminek mielony
- Oregano
- 1 pomarańcza
- Sól morska Pieprz czarny
Instructions
Konfitura pomidorowa: na niewielką ilość rozgrzanego oleju wsypujemy nieco kurkumy i podgrzewamy. Po chwili wlewamy passatę pomidorową, solimy, dodajemy pieprz czarny i kilka kropli octu jabłkowego. Odstawiamy.
Sałatka:Marchew myjemy i kroimy na plastry . W garnku z woda gotujemy plastry marchwii , małe marchewki i kukurydze . Po 10 min sciągamy z ognia .Odsączamy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy soczewicę i doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy przyprawy do smaku i odstawiamy. Z pomarańczy ścieramy odrobinę skórki, a następnie filetujemy ją. Najpierw odcinamy końcówki pomarańczy, a następnie z góry do dołu ścinamy skórkę wraz z białą błonką i ostrym nożem wycinamy miąższ znajdujący się pomiędzy przeźroczystymi błonkami. Fileciki wraz ze skórką z pomarańczy przekładamy do soczewicy, a z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy go do soczewicy.
- Dorsza dzielimy na 2 porcje. Na pergaminie układamy plastry boczku, tak, żeby nachodziły na siebie. I posypujemy je solą i sporą ilością pieprzu. Na boczku układamy rybę i zawijamy. Czynność powtarzamy z drugim kawałkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim dorsza, rozpoczynając od miejsca w którym kończy się zawinięty boczek. Usmażonego dorsza dzielimy na części.