Szukaj
Close this search box.

Dorsz w plastrach boczku

Dorsz w plastrach boczku

Składniki
  

  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • Olej rzepakowy
  • Do smaku: Sól morska Pieprz czarny

Konfitura pomidorowa:

  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • Kilka kropli octu jabłkowego
  • Kurkuma
  • Sól morska Pieprz czarny

Sałatka:

  • 200 g marchwii
  • Marchewki mini
  • Kukurydze mini
  • 1 puszka soczewicy brązowej
  • Cząber
  • Czosnek
  • Gorczyca
  • Kminek mielony
  • Oregano
  • 1 pomarańcza
  • Sól morska Pieprz czarny

Instrukcje
 

Konfitura pomidorowa: na niewielką ilość rozgrzanego oleju wsypujemy nieco kurkumy i podgrzewamy. Po chwili wlewamy passatę pomidorową, solimy, dodajemy pieprz czarny i kilka kropli octu jabłkowego. Odstawiamy.

    Sałatka:Marchew myjemy i kroimy na plastry . W garnku z woda gotujemy plastry marchwii , małe marchewki i kukurydze . Po 10 min sciągamy z ognia .Odsączamy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy soczewicę i doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy przyprawy do smaku i odstawiamy. Z pomarańczy ścieramy odrobinę skórki, a następnie filetujemy ją. Najpierw odcinamy końcówki pomarańczy, a następnie z góry do dołu ścinamy skórkę wraz z białą błonką i ostrym nożem wycinamy miąższ znajdujący się pomiędzy przeźroczystymi błonkami. Fileciki wraz ze skórką z pomarańczy przekładamy do soczewicy, a z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy go do soczewicy.

    • Dorsza dzielimy na 2 porcje. Na pergaminie układamy plastry boczku, tak, żeby nachodziły na siebie. I posypujemy je solą i sporą ilością pieprzu. Na boczku układamy rybę i zawijamy. Czynność powtarzamy z drugim kawałkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim dorsza, rozpoczynając od miejsca w którym kończy się zawinięty boczek. Usmażonego dorsza dzielimy na części.

     

    D3 (2).jpg

    D10 (2)

    D8 (2)

     

    Udostepnij :

    Twitter
    Telegram
    WhatsApp

    Więcej przepisów

    Awokado

    Jajko zapiekane w awokado

      English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

    Awokado

    Roladki z wędzonego łososia i awokado

    English : Ingredients 450 pack thinly sliced smoked salmon 100g pack Chevre or other mild goat’s cheese, broken into small pieces 3 tbsp snipped chives 3 large ripe avocado ,

    Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube