Czerwone jajka faszerowane pesto. Lubicie jak na talerzu jest kolorowo? Jeśli tak, to ten pomysł jest dla Was. Jajka zanurzone na noc w soku z buraka mają piekny kolor, Faszerowane buraczanym i dyniowym pesto to fajna propozycja na przekąskę lub kolorowe śniadanie.
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 10 minuty minut
Łączny czas 40 minuty minut
Rodzaj Breakfast, Side Dish
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Na jajka
- 6 ugotowanych jaj
- 500 ml soku buraczanego
Burakowe pesto
- 3 upieczone lub ugotowane buraki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki orzechów Pini
- 1/4 szklanki tartego sera grana padano
- 1/2 limonki
- 1/3 szkl oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
Dyniowe pesto
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę upieczonej dyni około 250 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 szklanka drobno startego parmezanu
- 1/2 szklanki orzeszków pinii* zrumienionych na suchej patelni
- 1/3 – 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Instrukcje
Na jajka
- Ugotowane jajka wsadzic do sloika z sokiem i odstawic na dwa dni. Po tym czasie podawac z pesto
Burakowe pesto
- Buraki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Dodać czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. Dodać oliwę. Zmiksować.Dodać starty ser, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.
Dyniowe pesto
- Dynię opłukać i pokroić (ze skorupą) na 2 – 3 mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez około 25 – 30 minut, aż dynia będzie miękka ale jeszcze jędrna w środku.
- Dynię ostudzić i odparować. Skórę odciąć a miąższ pokroić w kostkę, odmierzyć 1 szklankę pokrojonej dyni i włożyć ją do pojemnika ręcznego blendera.
- Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, tarty parmezan, orzeszki pinii, gałkę muszkatołową oraz dużo świeżo zmielonego pieprzu. Zmiksować, pozostawiając małe drobinki pesto. Doprawić solą morską.
Słowo kluczowe jajka, Królik dba o linię, pesto
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.