Szukaj
Close this search box.

Jajko zapiekane w awokado

 

Jajko zapiekane w avocado

Składniki
  

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • 4 plasterki boczku wędzonego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • sól

Instrukcje
 

  • Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
  • Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
  • Na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną tłuszczu wkładamy plasterki boczku i obsmażamy z dwóch stron. Zdejmujemy boczek z patelni, a gdy ostygnie, wkładamy do awokado a resztę układamy obok
  • Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy odrobiną chrupiącego boczku oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.

English :

Ingredients :

  • 2 avocados
  • 4 rashers of smoked back bacon
  • 4 eggs
  • salt and pepper

METHOD

Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the grill pan or a baking tray and slide underneath. Grill for 3 minutes on each side for crispy bacon. Meanwhile, cut your avocado in half, remove the stone and scoop out a generous tablespoon of flesh from each half to create a hole big enough for the egg. Crack an egg into each avocado half, season with a little salt and pepper and place in oven at 200 C . Bake  the eggs for 10- 15 min  , this should ensure firm whites, but runny yolks.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Roladki z wędzonego łososia i awokado

English : Ingredients 450 pack thinly sliced smoked salmon 100g pack Chevre or other mild goat’s cheese, broken into small pieces 3 tbsp snipped chives 3 large ripe avocado ,

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube