Jajko zapiekane w avocado
Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 4 jajka
- 4 plasterki boczku wędzonego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
- sól
Instrukcje
- Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
- Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
- Na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną tłuszczu wkładamy plasterki boczku i obsmażamy z dwóch stron. Zdejmujemy boczek z patelni, a gdy ostygnie, wkładamy do awokado a resztę układamy obok
- Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy odrobiną chrupiącego boczku oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.
English :
Ingredients :
- 2 avocados
- 4 rashers of smoked back bacon
- 4 eggs
- salt and pepper
METHOD
Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the grill pan or a baking tray and slide underneath. Grill for 3 minutes on each side for crispy bacon. Meanwhile, cut your avocado in half, remove the stone and scoop out a generous tablespoon of flesh from each half to create a hole big enough for the egg. Crack an egg into each avocado half, season with a little salt and pepper and place in oven at 200 C . Bake the eggs for 10- 15 min , this should ensure firm whites, but runny yolks.