Gołąbki w sosie dyniowym. Gołąbki uwielbiam pod każdą postacią i w każdej możliwej wariacji. Tym razem w kremowym, dyniowym sosie. Sos ma charakterek dzięki dodatkowi mleka kokosowego i przyprawy curry. Jest moc
Gołąbki w sosie dyniowym
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 2 godziny godzin
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 15
Składniki
Na gołąbki
- 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
- 1 mała dynia pokrojona w kostkę i upieczona
- 1 cebula pokrojone w kostkę
- 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 150 g ugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej
- 2 główki kapusty włoskiej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła lub oleju
- sól i czarny pieprz
Na sos dyniowy
- 300 ml bulionu
- 150 ml mleka kokosowego
- 300 ml dyniowego puree
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 posiekanej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
Instrukcje
Na gołąbki
- Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
- Na patelni podsmażyć boczek. Dodać posiekaną cebulę . Smażyć ok. 3 minut
- W misce wymieszać mięso z kaszą gryczaną, cebulą boczkiem i jakiem. Dodać dynię. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
- Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyć gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać bulionem. Dusić ok 60 min.
- Następnie wylać bulion i zalać gołąbki sosem dyniowym i dusić razem przez kolejne 30 min.
Na sos dyniowy
- Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Do cebuli dodać dyniowe puree i koncentrat pomidorowy. Chwile razem przesmażyć. Dodać bulion i mleko kokosowe. To wszystko zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem.
Słowo kluczowe dania mięsne, dania obiadowe, Królikowe hity