Chelsea Buns
Składniki
Składniki na 12 sztuk:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- 50 g masła roztopionego
- 225 ml letniego mleka
- 1 jajko
Na nadzienie:
- 25 g roztopionego masła
- 2 łyżki jasnego brązowego cukru muscovado
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g suszonych owocow
Na lukier :
- 40 g cukru pudru
- 60 ml mleka
Instrukcje
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpier zrobic rozczyn ) Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Ciasto wyjąć, krótko zagnieść, rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, następnie rodzynkami, koryntkami, skórką. Zwinąć. Zwinięty rulonik pokroić na 12 części i układać stroną rozciętą na blaszce o wymiarach 32 x 22 cm. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.
- Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 200ºC.
- Przygotować lukier : W kubku wymieszac mleko z cukrem pudrem do zuskania gestej konsystencji
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować. Dalej postępować według powyższego przepisu.