Ciasto czekoladowe z dyniowym musem/ chocolate cake with pumpkin mousse

Króliś (doświadczalny) nie poleca, bo nie żarł. Polecają Konefkowi przyjaciele: ciasto czekoladowe z musem dyniowym
🎃Konefka dalej szaleje z dyniami. Nakupowała tego jak jakiś „gupek” (bo tak romantyszyn wyglądają wieczorem na stole ze świecami) No ale Króliś (doświadczalny) tłukł do Konefkowej łepecynki, że jedzenia nie można marnować, więc Konefka postanowiła wykorzystać dyńkę w celach konsumpcyjnych. Niedługo będzie się jej odbijać ta dynka i wyłazić nosem. No ale sezon jest i trza korzystać, póki jest możliwość.
🎃Konefka wymyśliła sobie ciasto czekoladowe z musem dyniowym. Do musu dała sok z pomarańczy, żeby musik nie był za mdły i bezpłciowy. Dzięki temu zabiegowi i dodaniu słusznej porcji cynamonu nabrał charakteru. Musik był delikatny i fajnie …za fajnie smakował z czekoladowym ciastem, bo szybko się upłynnił.
🎃Konefka tym razem miała ten luksus, że była na wyjeździe i piekła dla przyjaciół i tu z grzeczności ja nawet chwalili, ze dobre…że też Króliś nie ma na tyle kultury osobiste i tak ładnie nie kłamie. No takie komplementy to miód na konefkowe uszka. Ten pościk od ciasta dobrze Królisiowi (doświadczalnemu) zrobię. Nie na opływowe kształty, bo ta łajza społeczna ani grama mimo usilnych konefkowych starań nie przytyła. Dobrze mu zrobi rozłąka z ciastem, bo potem zeżre wszystko jak Konefka wróci i nawet jak zakalec wyjdzie to bedzie wpierdzielał az będa mu sie uszy trzęsły i będzie całował Konefke po stopach w ramach podziękowań
🎃No dobra tu poniosła Konefke wyobraźnia. Zeżre wszystko i owszem, bo będzie przegłodzony ale największym komplementem to bedzie jak sie do niczego nie przywali. 

Ciasto czekoladowe z dyniowym musem

Prep Time 30 mins
Cook Time 45 mins
6 hrs
Total Time 7 hrs 15 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na czekoladowe ciasto

  • 100 g czekolady gorzkiej min. 70%
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej ok. 320 g
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli domowej soli waniliowej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 duże jaja
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron ok. 120 g
  • 1 szklanka cukru

Na dyniowy mus

  • 600 ml śmietany kremówki 36 %
  • 425 ml dyniowego puree
  • 4 średniej wielkości pomarańcze sok wyciśniety z owoców
  • 7 łyżek cukru
  • 1 1/2 łyzki cynamonu
  • 11 listków żelatyny

Instructions
 

Na czekoladowe ciasto

  • Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą, proszkiem i solą. Odstawić na bok.
  • Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, oraz jogurt naturalny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie mąka. Ciasto przelać do tortownicy 26 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na koło 45 min lub do suchego patyczka
  • Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Ostrym nożem odetnij wystający fragment ciasta i odłóż go do późniejszego pokruszenia.

Na dyniowy mus

  • Żelatynę w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem. Do ubitej śmietany dodaćdyniowe puree i sok z pomarańczy. Dobrze wymieszać. Dodać cynamon i połączyc z masą dyniową. na koniec dodać żelatynę. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Dyniowy mus wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, do stężenia. Jak mus lekko stężeje obsyp go pokruszonym ciastem z odciętego grzybka. Wstaw ponownie do lodówki do całkowitego stężenia musu.
Keyword ciasta, ciasto czekoladowe, dynia, królik na sodko, Królikowe hity, musy

Chocolate cake with pumpkin mousse

Prep Time 30 mins
Cook Time 45 mins
6 hrs
Servings 12

Ingredients
  

For the chocolate cake

  • 100 g of dark chocolate min. 70%
  • 1 cup of boiling water
  • 2 cups of plain flour approx. 320 g
  • 1 level teaspoon of baking soda
  • 1 level teaspoon of baking powder
  • 1 cup of plain yogurt
  • 2 large eggs
  • 1/2 cup of rapeseed or grape seed oil approx. 120 g
  • 1 cup of sugar

For pumpkin mousse

  • 600 ml double cream
  • 425 ml of pumpkin puree
  • 4 medium-sized oranges juice squeezed from the fruit
  • 7 tablespoons of sugar
  • 1 1/2 tablespoons of cinnamon
  • 11 gelatin leaves

Instructions
 

For the chocolate cake

  • Break the chocolate, put it into a large bowl and pour a glass of boiling water over it. Set aside for 2 minutes and then mix well with a spoon. Mix the sifted flour with baking soda, baking powder and salt in another bowl. Set aside.
  • Pour the oil and natural yoghurt into a bowl with mixed chocolate. Add sugar. Mix everything by hand with a whisk. Then add the eggs and mix again until the ingredients are combined. Add the flour, baking soda and salt into the wet ingredients. Stir briefly until the flour is gone. Pour the dough into a 26 cm springform pan. Put in an oven preheated to 180 C for about 45 minutes or to a dry stick
  • After turning off the oven, slightly open the door for 10 minutes. Take the cake out of the oven and let it cool down. Use a sharp knife to cut off the top of the cake and set it aside for crumbling later.

For pumpkin mousse

  • Soak the gelatin leaves in cold water for about 5-7 minutes, then remove and squeeze lightly.
  • Heat the squeezed gelatin in a small bowl and dissolve it.
  • Beat the cooled cream with sugar. Add pumpkin puree and orange juice to the whipped cream. Mix well. Add the cinnamon and combine with the pumpkin mixture. finally add gelatin. Mix gently but thoroughly. Pour the pumpkin mousse onto the cake. Put in the fridge, to set. When the mousse becomes slightly set, sprinkle it with the crumbled chocolate cake. Put back in the fridge until the mousse is completely set.

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube