Króliś (doświadczalny) poleca: krupnik z grzybami zabielany śmietaną
🥕Konefka wie, że jest pełnia lata i powinna jeść sałatki, bo kto jada sałatki jest piękny i gładki…ale, no małe ale…Konefka zobaczyła jakąś dyskusję na grupie o tym, ze niektórzy jadają jej ulubiona zupę, krupnik z suszonymi grzybami i śmietaną.
🥕Na tym zadupiu, co Konefka mieszka i skąd pochodzi nigdy sie tak nie jadało, więc Konefka nie byłaby sobą gdyby nie spróbowała poeksperymentować. Ten krupnik z grzybkami i śmietanka to był strzał w dziesiątkę. Ugotowany na łopatce wieprzowej z kaszą pęczak
🥕Można oczywiście zrobić bez mięsa, przesmażajac warzywa na masle. Mozna tez dodac inna kasze, ale Konefka lubi ta grubsza kasze. Najlepsiejszy krupnik jaki Konefka jadła. Serio, serio. I dziekuje temu komuś za inspiracje. Króliś (doświadczalny) też był pozytywnie zaskoczony a jego pozytywnie zaskoczyć to jak wygrać milion w Totka
Krupnik z grzybami zabielany śmietaną
Ingredients
- 3-4 litry wody
- 500 g łopatki wieprzowej
- 150-200 g kaszy pęczak
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 600-800 g małych ziemniaków pokrojonych w plastry
- szklanka grzybów suszonych
- sól i czarny pieprz do smaku
- 3-4 łyżki oleju
- 4 listki laurowe
- około 10 kulek ziela angielskiego
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 2-4 ząbki czosnku zależnie od gatunku i jego ostrości
- około 100 ml kwaśnej śmietany
Instructions
- Do garnka włożyć mięso, wlać wodę, dodać warzywa i gotować ok 45 min. Cebulę podsmażyć na patelni na złoto i wrzucić do garnka .Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Dodać również pokruszone grzyby suszone, listki laurowe i ziele angielskie. Wyjąć pora i zmiksować w blenderze na papkę, dodać do zupy. Wymieszać. Po zagotowaniu dodać kaszę. Krupnik gotuję około 20 min. Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować kolejne 20 min. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną uprzednio z zupą (dobrze całość roztrzepać). Przed podaniem posypać koperkiem.
Podrzucam przepis na zupę z liści kalarepy https://kroolinaria.pl/zupa-z-lisci-kalarepy/
Pulpety zrobione z tego przepisu Pulpeciki szwedzkie – kroolinaria