Konefka poleca: Pulpeciki szwedzkie
Konefka skłamałaby, gdyby napisała. że poleca Króliś (doświadczalny). Owsze, zjadł…ale Konefka nie doczekała się żadnego komentarza. Nie było też przypierdzielajki, że coś z pulpecikami było nie tak, a to już samo w sobie duży plus. Króliś po zjedzeniu pulpecików nadal żyje, znaczy nie trujące i można bez strachu konsumować.
Królisia opinią (w zasadzie jej brakiem) się nie stresujemy. Pulpeciki powędrowały do dwóch zaprzyjaźnionych rodzin i obie zgodnie stwierdziły, że z dań, które Konefka do tej pory im podrzuciła, te pulpeciki lądują na 1 miejscu listy. No …to już zdecydowanie lepsza rekomendacja.
Według niezależnego, nieopłaconego gremium pulpeciki soczyste i smaczne ale najlepszy ten sosik, który jest naprawdę dobrze przyprawiony. W sosie mamy sos sojowy, musztardę, sos Worcestershire, ocet jabłkowy i brązowy cukier. Te wszystkie dodatki podbijają smak sosiku i jest naprawdę zacnie.
Króliś nie poleca, ale grono krytyków już jak najbardziej
Pulpeciki szwedzkie
Ingredients
Na pulpeciki
- 1/3 szklanki bułki tartej
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 duże jajko
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka świeżej poszatkowanej pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- ½ cebuli pokrojonej w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 500 g mielonej wołowiny
Na sos
- 6 łyżek masła
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 450 ml bulionu wołowego
- 450 ml bulionu z kurczaka
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- ¾ szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- Sól w razie potrzeby
- 1-2 łyżki mielonej pietruszki
Instructions
Na pulpeciki
- W dużej misce wymieszać bułkę tartą, mleko, śmietanę, jajko, sól, pieprz, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i pietruszkę. Odstawić miksturę na bok, aby mleko wsiąkło w bułkę tartą przez co najmniej 10 minut.
- Rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju na średniej patelni na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę i podsmażać, aż będzie przezroczysta. Dodać czosnek i podsmażać przez 30 sekund. Dodać mieszankę cebuli i czosnku do mieszanki bułki tartej.
- Gdy mieszanka bułki tartej będzie gotowa, dodać mięso. Dobrze wymieszać dłonią napowietrzając masę. Uformować kulki i smażyć kilka minut na patelni
Na sos:
- Roztopić masło na dużej patelni. Dodać mąkę do masła i dobrze wymieszać. Smażyć do zrumienienia. Dodać bulion wołowy, bulion drobiowy, śmietanę, śmietanę, sos sojowy, musztardę Dijon, sos Worcestershire, ocet jabłkowy, cukier i czarny pieprz. W razie potrzeby doprawić solą. Zagotować na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień do małego i dodać klopsiki. Dusić, delikatnie i często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki i delikatnie wymieszać
Podrzucam przepis na pulpety z jarmużem https://kroolinaria.pl/przepis-na-pulpety-z-jarmuzem/