Szukaj
Close this search box.

Zupa z liści kalarepy

Zupa z lisci kalarepy. Królik (doświadczalny) ma ostatnio fazę na grzebanie w ogórdku. Coś Konefka czuje, ze jak ją zdrzażni, to Ona też też zajme się ogrodnictwem i pogrzebie Królika. No ale wpierw obowiązki, potem przyjemności. Króliś z tej zabawy w ogrodnika przytargał był do chałupy jakieś zielsko i kazał je przyrządzić. Zielsko zostało przyjęte uśmiechem.

Króliś został pochwalony za wyhodowanie zieleniny a potem zielsko rzucone w ciemny kąt kuchni, mając nadzieję, że na tym zakończy się temat. Niestety Króliś to pamiętliwa bestia i po dwóch dniach wszczął był awanturę, że On nie po to się urabia po łokcie, nie po to dzieci z Afryki głodują, żeby zielsko marnotrawić. Cóż było począć. Konefka zakasała rękawy i zajęła się zielskiem. W roli zielska kalarepa. Kalarepę Konefka chrupała czasem wieczorem zamiast “ciastków”, ale nie wiedziała, że to ma tez liście

. Poszukała jakiś pomysłów i zrobiła zupę. Z takich liści można tez podobno zrobić gołąbki, ale to trochę bardziej pracochłonne niż zupina, a wtedy sie Konefce wybitnie nie chciało. Gołabki będa innym razem, jak Królis przytarga kolejną kalarepę z ogródka. Tym razem powstała zupina z dodatkiem pieczarek i zabielana śmietana. W sumie to Konefka niepotrzebnie się martwiła, bo zupa zaskkaujaco dobrze smakuje

Zupa z liści kalarepy

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Soup
Kuchnia international
Porcje 6

Składniki
  

  • 250 g ziemniaków w skórce pokrojone w talarki
  • 3 marchewki obrane pokrojone w talarki
  • 1 pietruszka obrana pokrojona w talarki
  • 1 por pokrojony w krążki
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 kalarepa liście poszatkowana
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praske
  • 2 litry bulionu
  • 125 ml kwasnej śmietany
  • ser feta opcjonalnie

Instrukcje
 

  • W garnku umieścić masło. Roztopić. Na roztopiony tłuszcz wrzucić warzywa (marchew, pietruszka, por ) Przesmażyć. Dodać ziemniaki i smażyć dalej. Dodać czosnek, pieprz. Wrzucić pieczarki i znów razem smażyć kilka minut. Wlać bulion. Następnie dodać poszatkowane liście kalarepy. Gotować około 30 min. Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z zupą. Podawać z pokruszoną fetą
Słowo kluczowe danie wegetariańskie, kalarepa, pieczarki, zupy

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube