Króliś (doświadczalny) poleca: zupa z bobem i rybną wkładką
Nażarła się Konefka mięsa w weekend, to czas na cuś lżejszego. żeby odciążyć żołądek. Mamy więc zupę z bobem i dodatkiem mleczka kokosowego. Dla Konefki sama zupka, ewentualnie ze świeżym chlebkiem, a dla Królisia (doświadczalnego) z wkładką rybną. Wkładka rybna to nic innego jak dorsz pieczony w piekarniku
Jest więc i wilk syty i owca cała. Wszyscy zadowoleni, co zdarza się raz na milion lat. Dodatek mleczka kokosowego jest ciekawym dodatkiem. Zaskakująco smakuje Dodatkową zaletą jest to, że taką zupkę możecie mieć w 30 min (zakładając, że dzień wcześniej ugotujecie i obierzecie bób – Konefka zawsze tak robi…siedzi, obiera i ogląda film…przyjemne z pożytecznym)
Koniecznie spróbujcie tego połączenia, zapewniam, że warto
Zupa z bobem i rybną wkładką
Składniki
- 500 g ugotowanego i obranego bobu
- 200 g fasoli edamame
- 1 marchewka pokrojona w talarki
- 1 pietruszka pokrojona w talarki
- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
- 1/2 pora pokrojonego w plastry
- 3 ząbki czosnku
- 500 g młodych ziemniaków pokrojonych w plastry
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 pęczek posiekanego koperku
- sól pieprz
dodatkowo
- 500 g dorsza pieczonego w piekarniku
Instrukcje
- W dużym garnku rozgrzać olej i masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pora, seler naciowy, pietruszkę, marchew i seler naciowy. Smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać czosnek i dobrze wymieszać. Do garnka dodać dokładnie umyte i pokrojone w talarki ziemniaki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Smażyć przez kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać fasolę edamame. Wlać bulion oraz mleczko kokosowe i gotować na średnim ogniu około 15 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zrobią się miękkie. Pod koniec dodać bób. 1/3 zupy zblendować i dodać ponownie do garnka. Wymieszać. Przed podaniem dodać kawałki ryby.
Podrzucam pomysł na dorsza z groszkowym puree https://kroolinaria.pl/dorsz-z-groszkowym-puree/