Zupa pomidorowa ze świeżych i suszonych pomidorów
Zupa pomidorowa ze świeżych i suszonych pomidorów
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 6
Ingredients
- 4 średnie marchewki pokrojone w plasterki
- 2 średnie pietruszki pokrojone w plasterki
- 1 średni por drobno pokrojony
- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego na mniejsze kawałki
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz ziołowy
- 1 łyżka ziół włoskich tymianek, bazylia, oregano
- cukier brązowy do smaku
- 1300 g świeżych pomidorów winnych takich dojrzałych i mocno czerwonych
- 1 słoik suszonych pomidorów odsączonych z oliwy i pokrojonych na mniejsze kawałki
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1/2 szkl słodkiej śmietanki do sosów
- masło klarowane opcjonalnie
- 200 g makaronu Garofalo Lumaca Rigata Dry Pasta
Instructions
- W dużym garnku umiescić 2-3 łyżki masła klarowanego. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler naciowy, pora) Przesmażyć do zeszklenia, dodac czosnek i jeszcze chwile razem przesmażyć. Dodac suszone pomidory, połaczyc i smażyć razem z warzywami kilka minut. Dodac bulion.
- W miedzyczasie na osobnej patelni przesmazyć na maśle klarowanych winne pomidorki. Przesmażone pomidory zblendowac i dodać do granka z warzywami, dodać puszkę pomidorów, wymieszać. Wrzucić zioła, cukier brązowy do smaku, sól i pieprz ziołowy. Pod koniec dodać śmietankę i razem chwilę pogotować. Ja makaron ugotowałam tym razem zupie. Normalnie gotuję osobno, ale danie fajnie zyskuje na smaku jak sie ugotuje makaron bezpośrednio w zupie. Do zupy wrzucić około 200 g suchego makaronu i gotować do miękkości.
- Podawać według uznania. U mnie dodarkowo była podana burrata.
Keyword pomidory suszone, zupa, zupa pomidorowa
Podrzucam też przepis na Rolada z kapusty z nadzieniem mięsnym i białą kaszą gryczaną – kroolinaria