Szukaj
Close this search box.

Rolada z kapusty z nadzieniem mięsnym i białą kaszą gryczaną

Króliś (doświadczalny) poleca: roladę z kapusty z nadzieniem mięsnym i białą kaszą gryczaną

Jak Wam się nie chce bawić w gołąbki, to jako alternatywę, króliś poleca zrobić kapuścianą roladę z nadzieniem jak na gołąbki. Jasne, że to nie to samo, to nie ma udawać gołąbków, choć też jest smacznie.
Mniej zabawy w owijanie i jak wybitnie nie macie czasu, to taka rolada Wam zaoszczędzi całego tego bałaganu. Liście rozkładacie, na to farsz, zwijacie a potem szybko do piekarnika.
Jak macie w piekarniku roladę, to możecie zrobić taki fajny sos pieczarkowy, z dodatkiem marynowanego pieprzu. Konefka się w nim zakochała.
Od czasu do czasu, podczas przygotowań sosu musicie ścierą przegonić królisia (doświadczalnego), który z nosem przyklejnonym do drzwiczek piekarnika zasypuje Was pytaniami, jak długo jeszcze
Całość fajnie wygląda, równie dobrze smakuje a sosik wymiata. Króliś Was komplementuje, tekstami typu: da się zjeść a Wy czujecie się jakbyście wygrali w Totka.

Rolada kapuciana

Rolada z kapusty z nadzieniem mięsnym i białą kaszą gryczaną

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour 30 minutes
Total Time 2 hours
Course Main Course
Cuisine international
Servings 8

Ingredients
  

Na farsz do rolady

  • 450 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów po odsączeniu 100 g pokrojonych na drobne kawałki
  • 1 nieduża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 jajko
  • 1 1/4 szkl ugotowanej białej kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sól
  • 1 peczek koperku drobno posiekanego

Na roladę

  • 6-8 liści kapusty włoskiej sparzonych we wrzątku
  • masło klarowane

Na sos

  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 250 g małych pieczarek
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 300 ml słodkiej śmietanki
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 50 ml whisky
  • 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
  • 2 łyżki klarowanego masła

Instructions
 

Na farsz do rolady

  • Cebulę przesmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Wystudzić. W dużej misce umieścić mięso, cebulę, jajko, drobno posiekane pomidory, kaszę gryczaną, koperek i przyprawy. Dobrze wymieszać, żeby składniki się połączyły

Na roladę

  • Sparzone liście kapusty osuszyć na ręczniku papierowym. Rozłożyć w dwóch rzędach na folii aluminiowej. Na liście wyłożyć wcześniej przygotowany farsz. Używając folii, zwinąc ciasno w roladę i wstawic do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 45 min. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, rozwinąć z folli i obsmażyć na złoty kolor na maśle klarowanym

Na sos

  • Na patelni rozgrzać masło klarowane. Na patelnię wrzucić pieczarki i podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula będzie półprzezroczysta, wlać whiski i chwilę razem smazyć, aż zredukuje się płyn. Dodać pieprz marynowyany, wymieszać Następnie dodać śmietanę, wywar wołowy i wymieszać. Dusic około 10 minut. Dodać upieczone pierski z kurczaka i dusic razem kolejne
Keyword biała kasza gryczana, mięso mielone, rolada z kapusty, suszone pomidory
kapuściana rolada z nadzieniem mięsnym

rolada z białą kaszą gryczaną

Rolada z kapusty, kaszy i mięsa

rolada z kapusty z mięsem

Podrzucam też przepis na Gołąbki z białą kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube