Króliś (doświadczalny) poleca: roladę z kapusty z nadzieniem mięsnym i białą kaszą gryczaną
Jak Wam się nie chce bawić w gołąbki, to jako alternatywę, króliś poleca zrobić kapuścianą roladę z nadzieniem jak na gołąbki. Jasne, że to nie to samo, to nie ma udawać gołąbków, choć też jest smacznie.
Mniej zabawy w owijanie i jak wybitnie nie macie czasu, to taka rolada Wam zaoszczędzi całego tego bałaganu. Liście rozkładacie, na to farsz, zwijacie a potem szybko do piekarnika.
Jak macie w piekarniku roladę, to możecie zrobić taki fajny sos pieczarkowy, z dodatkiem marynowanego pieprzu. Konefka się w nim zakochała.
Od czasu do czasu, podczas przygotowań sosu musicie ścierą przegonić królisia (doświadczalnego), który z nosem przyklejnonym do drzwiczek piekarnika zasypuje Was pytaniami, jak długo jeszcze
Całość fajnie wygląda, równie dobrze smakuje a sosik wymiata. Króliś Was komplementuje, tekstami typu: da się zjeść a Wy czujecie się jakbyście wygrali w Totka.
Rolada z kapusty z nadzieniem mięsnym i białą kaszą gryczaną
Ingredients
Na farsz do rolady
- 450 g mięsa wieprzowego mielonego
- 1/2 słoika suszonych pomidorów po odsączeniu 100 g pokrojonych na drobne kawałki
- 1 nieduża cebula pokrojona w kostkę
- 1 jajko
- 1 1/4 szkl ugotowanej białej kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- pieprz ziołowy do smaku
- sól
- 1 peczek koperku drobno posiekanego
Na roladę
- 6-8 liści kapusty włoskiej sparzonych we wrzątku
- masło klarowane
Na sos
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 250 g małych pieczarek
- 500 ml bulionu wołowego
- 300 ml słodkiej śmietanki
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 50 ml whisky
- 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
- 2 łyżki klarowanego masła
Instructions
Na farsz do rolady
- Cebulę przesmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Wystudzić. W dużej misce umieścić mięso, cebulę, jajko, drobno posiekane pomidory, kaszę gryczaną, koperek i przyprawy. Dobrze wymieszać, żeby składniki się połączyły
Na roladę
- Sparzone liście kapusty osuszyć na ręczniku papierowym. Rozłożyć w dwóch rzędach na folii aluminiowej. Na liście wyłożyć wcześniej przygotowany farsz. Używając folii, zwinąc ciasno w roladę i wstawic do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 45 min. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, rozwinąć z folli i obsmażyć na złoty kolor na maśle klarowanym
Na sos
- Na patelni rozgrzać masło klarowane. Na patelnię wrzucić pieczarki i podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula będzie półprzezroczysta, wlać whiski i chwilę razem smazyć, aż zredukuje się płyn. Dodać pieprz marynowyany, wymieszać Następnie dodać śmietanę, wywar wołowy i wymieszać. Dusic około 10 minut. Dodać upieczone pierski z kurczaka i dusic razem kolejne
Podrzucam też przepis na Gołąbki z białą kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami – kroolinaria