Szukaj
Close this search box.

Zupa grzybowa z lanymi kluskami

Konefka poleca: zupę grzybową z lanymi kluskami
W sumie to Konefka nie wie czy poleca, bo po zupie dostała jakiejś fazy i miała dziwne napady śmiechu. Teraz w sumie trudno stwierdzić, czy to zasługa grzybków w zupie, czy fakt, że Konefka ma kilka odklejonych klepek.
Smakowo zupa wymiata, bo są i pieczarki i suszone grzyby, jest zasmażka i lane kluski…czyli na bogato i mega smacznie. Zastanawiające są tylko te efekty uboczne w postaci leżenia na podłodze ze śmiechu, ale może to na widok królisia (doświadczalnego)
Choćby dla samego smaku Konefka poleca, jeśli wystąpią jakieś efekty uboczne, cóż, Konefka nie bierze za nie odpowiedzialności. Co złego, to nie Konefka

zupa grzybiwa z lanymi kluskami

Zupa grzybowa z lanymi kluskami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na zupę

  • 100 g suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej w wodzie
  • 300 g pieczarek pokrojonych w talarki
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 marchewki obrana, pokrojona na plasterki
  • 100-200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki szczypiorku lub koperku drobno posiekany
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka gorczycy opcjonalnie
  • 1 szczypta cynamonu opcjonalnie

Na zasmażkę

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej

Na lane kluski

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli

Instrukcje
 

Na zupę

  • Odcedzone, suszone grzyby odcisnąć i pokroić w plasterki. Wodę z moczenia zachować.
  • Na patelni, na maśle dobrze zrumienić pieczarki.
  • W garnku, na maśle, zeszklić cebulę z czosnkiem oraz gorczycą.
  • Dodać suszone grzyby i marchewkę, podsmażyć całość. Dodać przesmażone pieczarki. Wymieszać i zalać wywarem, w którym moczyły się grzyby, Doprawić cynamonem, solą i pieprzem. Gotować przez ok. 20 minut na średnim ogniu.
  • Powoli, cały czas mieszając, dodawać zasmażkę do zupy, obserwując jej gęstość. Nie musicie dodawać całej zasmażki. Zostawić jeszcze przez 1-2 minuty na ogniu.

Na zasmażkę

  • Tłuszcz umieścić na patelni i roztopić. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewnianą łyżką, tak żeby nie było grudek. Podgrzewać ok 2-3 min do uzyskania lekko brązowego koloru. Cały czas mieszać. Gotową dodać do zupy

Na lane kluski

  • Jajka wymieszać z mąką i szczyptą soli na gładkie ciasto. Masa nie może być zbyt gęsta, dlatego w razie potrzeby należy dodać odrobinę wody. Konsystencja powinna być taka, aby łatwo dało się ją nalewać do wrzątku.
  • Przygotowaną masę wlewać powoli, cienkim strumieniem do gotującej się zupy i gotować razem ok 2 minut
Słowo kluczowe lane kluski, pieczarki, suszone grzyby, zupa
Zupa grzybowa z lanymi kluskami
zupa grzybowa
zupa z pieczarkami

Podrzucam też przepis na kapuśniak z suszonymi grzybami https://kroolinaria.pl/kapusniak-z-suszonymi-grzybami-i-smietana/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube