Konefka poleca: zupę grzybową z lanymi kluskami
W sumie to Konefka nie wie czy poleca, bo po zupie dostała jakiejś fazy i miała dziwne napady śmiechu. Teraz w sumie trudno stwierdzić, czy to zasługa grzybków w zupie, czy fakt, że Konefka ma kilka odklejonych klepek.
Smakowo zupa wymiata, bo są i pieczarki i suszone grzyby, jest zasmażka i lane kluski…czyli na bogato i mega smacznie. Zastanawiające są tylko te efekty uboczne w postaci leżenia na podłodze ze śmiechu, ale może to na widok królisia (doświadczalnego)
Choćby dla samego smaku Konefka poleca, jeśli wystąpią jakieś efekty uboczne, cóż, Konefka nie bierze za nie odpowiedzialności. Co złego, to nie Konefka
Zupa grzybowa z lanymi kluskami
Ingredients
Na zupę
- 100 g suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej w wodzie
- 300 g pieczarek pokrojonych w talarki
- 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- 1 cebula drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 marchewki obrana, pokrojona na plasterki
- 100-200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki szczypiorku lub koperku drobno posiekany
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz ziołowy
- 1 łyżeczka gorczycy opcjonalnie
- 1 szczypta cynamonu opcjonalnie
Na zasmażkę
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
Na lane kluski
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
Instructions
Na zupę
- Odcedzone, suszone grzyby odcisnąć i pokroić w plasterki. Wodę z moczenia zachować.
- Na patelni, na maśle dobrze zrumienić pieczarki.
- W garnku, na maśle, zeszklić cebulę z czosnkiem oraz gorczycą.
- Dodać suszone grzyby i marchewkę, podsmażyć całość. Dodać przesmażone pieczarki. Wymieszać i zalać wywarem, w którym moczyły się grzyby, Doprawić cynamonem, solą i pieprzem. Gotować przez ok. 20 minut na średnim ogniu.
- Powoli, cały czas mieszając, dodawać zasmażkę do zupy, obserwując jej gęstość. Nie musicie dodawać całej zasmażki. Zostawić jeszcze przez 1-2 minuty na ogniu.
Na zasmażkę
- Tłuszcz umieścić na patelni i roztopić. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewnianą łyżką, tak żeby nie było grudek. Podgrzewać ok 2-3 min do uzyskania lekko brązowego koloru. Cały czas mieszać. Gotową dodać do zupy
Na lane kluski
- Jajka wymieszać z mąką i szczyptą soli na gładkie ciasto. Masa nie może być zbyt gęsta, dlatego w razie potrzeby należy dodać odrobinę wody. Konsystencja powinna być taka, aby łatwo dało się ją nalewać do wrzątku.
- Przygotowaną masę wlewać powoli, cienkim strumieniem do gotującej się zupy i gotować razem ok 2 minut
Podrzucam też przepis na kapuśniak z suszonymi grzybami https://kroolinaria.pl/kapusniak-z-suszonymi-grzybami-i-smietana/