Konefka poleca: kapuśniak z suszonymi grzybami i śmietaną
Kapuśniak na bogato, taki jaki Konefka lubi najbardziej. Kwaśny, że twarz wraca do ustawień fabrycznych. Z dodatkiem kaszy pęczak, suszonych grzybów i śmietany. Do tego w gratisie boczek i podsmażona kiełbasa. W uj kalorii w tych boczkach i kiełbasie, ale jakie smaczne
I nawet królisiowi te boczki nie przeszkadzały, bo żarł jak opętany. Jest smacznie, więc trudno się królisiowi dziwić. Konefka poleca bez żadnych wyrzutów sumienia
Kapuśniak z suszonymi grzybami i śmietaną
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 2 hours hrs
Total Time 2 hours hrs 30 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
- 1000 g żeberek wieprzowych
- 100 g boczku wędzonego
- 1 pętko kiełbasy toruńskiej pokrojonej w plasterki i podsmażonej
- 400 g kapusty kiszonej
- 3 marchewki pokrojone w talarki
- 2 pietruszki pokrojone w talarki
- kilka małych ziemniaków pokrojonych w plasterki
- 20 g grzybów suszonych namoczonych dzień wcześniej w wodzie
- 3/4 szkl kaszy pęczak
- 2000 ml bulionu
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- słodka papryka w proszku
- kminek w proszku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- słodka papryka opcjonalnie
- słodka śmietanka do sosów opcjonalnie
Instructions
- Mięso zalać bulionem. Dodać dwa listki laurowe oraz trzy ziarna ziela angielskiego. Garnek przykryć przykrywką i zagotować całość a następnie zmniejszyć moc palnika do takiej, by wywar tylko lekko bulgotał i gotować go tak przez 90-120 minut.
- Z bulionu mięsnego wyłowić całe mięso oraz przyprawy. W garnku zostawić tylko bulion. Z kostek obrać całe mięso i odłożyć je do osobnej miseczki. Pod koniec gotowania kapuśniaku dodać to mięso ponownie do garnka z zupą.
- Do bulionu dodać grzyby suszone z wodą, w której się moczyły, podsmażoną kiełbasę i podsmażony wędzony boczek. Dodać marchewkę i pietruszkę. Dorzucić ziemniaki i kaszę pęczak
- Gotować około 30 minut, następnie dodać kapustę i gotować do jej miękkości. Doprawić kminkiem i słodką papryką. Przed podaniem dodać mięso z żeberek.
- Na talerzu dodać trochę śmietany
Keyword kapuśniak, kasza pęczak, słodkie ziemniaki, suszone grzyby
Jak już jesteśmy przy kapuście podrzucam też przepis na gołąbki https://kroolinaria.pl/golabki-z-wolowina-w-sosie-pomidorowo-wolowym/