Szukaj
Close this search box.

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 8

Składniki
  

Na mięsne nadzienie

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 duża cebula obrana, posiekana
  • 2 łodygi selera drobno posiekane
  • 2 marchewki obrane, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku obrane, drobno posiekane
  • 500 g chudego mielonego mięsa wołowego
  • 250 g pieczarek drobno posiekanych
  • 150 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 300 ml zimnej wody
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ziół majeranek, tymianek, oregano
  • 1 suszony liść laurowy
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

dodatkowo

  • 4 duże ziemniaki ugotowane
  • ser parmezan

Instrukcje
 

Na mięsne nadzienie

  • Rozgrzać olej słonecznikowy na dużej głębokiej patelni z pokrywką.  Na średnim ogniu  delikatnie podsmażyć cebulę, seler i marchewkę przez 7-8 minut lub do momentu, aż cebula zmięknie i lekko się zarumieni. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Następnie dodać pieczarki i razem przesmażyć.
  • Dodać mięso mielone na patelnię i smażyć razem z warzywami przez 4-5 minut, często mieszając, aż mięso się zrumieni.
  • Do patelni wlać wino, doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez 4-5 minut, aż większość płynu odparuje, następnie posypać mąką i dobrze mieszać przez kilka minut, aby nie powstały grudki.
  • Stopniowo wlewać bulion wołowy na patelnię, następnie dodać zimną wodę, przecier pomidorowy i suszone zioła. Doprowadzić mieszaninę do lekkiego wrzenia, następnie przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Doprawić odrobiną sosu Worcestershire oraz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Na ziemniaki

  • Ugotowane ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć środek. Ziemniaki podpiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni. Tak przygotowane ziemniaki napełnić gorącym nadzieniem mięsnym i posypać parmezanem
Słowo kluczowe mięso mielone, parmezan, pieczarki, ziemniaki
ziemniaki z nadzieniem
ziemniaki nadziewane mięsem
zapiekane ziemniaki
ziemniaki z nadzieniem mięsno warzywnym

Podrzucam też przepis na ziemniaki hasselback z kiełbasą https://kroolinaria.pl/ziemniaki-hasselback-z-kielbasa/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube