Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 8

Ingredients
  

Na mięsne nadzienie

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 duża cebula obrana, posiekana
  • 2 łodygi selera drobno posiekane
  • 2 marchewki obrane, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku obrane, drobno posiekane
  • 500 g chudego mielonego mięsa wołowego
  • 250 g pieczarek drobno posiekanych
  • 150 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 300 ml zimnej wody
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ziół majeranek, tymianek, oregano
  • 1 suszony liść laurowy
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

dodatkowo

  • 4 duże ziemniaki ugotowane
  • ser parmezan

Instructions
 

Na mięsne nadzienie

  • Rozgrzać olej słonecznikowy na dużej głębokiej patelni z pokrywką.  Na średnim ogniu  delikatnie podsmażyć cebulę, seler i marchewkę przez 7-8 minut lub do momentu, aż cebula zmięknie i lekko się zarumieni. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Następnie dodać pieczarki i razem przesmażyć.
  • Dodać mięso mielone na patelnię i smażyć razem z warzywami przez 4-5 minut, często mieszając, aż mięso się zrumieni.
  • Do patelni wlać wino, doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez 4-5 minut, aż większość płynu odparuje, następnie posypać mąką i dobrze mieszać przez kilka minut, aby nie powstały grudki.
  • Stopniowo wlewać bulion wołowy na patelnię, następnie dodać zimną wodę, przecier pomidorowy i suszone zioła. Doprowadzić mieszaninę do lekkiego wrzenia, następnie przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Doprawić odrobiną sosu Worcestershire oraz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Na ziemniaki

  • Ugotowane ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć środek. Ziemniaki podpiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni. Tak przygotowane ziemniaki napełnić gorącym nadzieniem mięsnym i posypać parmezanem
Keyword mięso mielone, parmezan, pieczarki, ziemniaki
ziemniaki z nadzieniem
ziemniaki nadziewane mięsem
zapiekane ziemniaki
ziemniaki z nadzieniem mięsno warzywnym

Podrzucam też przepis na ziemniaki hasselback z kiełbasą https://kroolinaria.pl/ziemniaki-hasselback-z-kielbasa/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube