Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym
Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 8
Ingredients
Na mięsne nadzienie
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 duża cebula obrana, posiekana
- 2 łodygi selera drobno posiekane
- 2 marchewki obrane, drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku obrane, drobno posiekane
- 500 g chudego mielonego mięsa wołowego
- 250 g pieczarek drobno posiekanych
- 150 ml czerwonego wina
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml bulionu wołowego
- 300 ml zimnej wody
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ziół majeranek, tymianek, oregano
- 1 suszony liść laurowy
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
dodatkowo
- 4 duże ziemniaki ugotowane
- ser parmezan
Instructions
Na mięsne nadzienie
- Rozgrzać olej słonecznikowy na dużej głębokiej patelni z pokrywką. Na średnim ogniu delikatnie podsmażyć cebulę, seler i marchewkę przez 7-8 minut lub do momentu, aż cebula zmięknie i lekko się zarumieni. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Następnie dodać pieczarki i razem przesmażyć.
- Dodać mięso mielone na patelnię i smażyć razem z warzywami przez 4-5 minut, często mieszając, aż mięso się zrumieni.
- Do patelni wlać wino, doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez 4-5 minut, aż większość płynu odparuje, następnie posypać mąką i dobrze mieszać przez kilka minut, aby nie powstały grudki.
- Stopniowo wlewać bulion wołowy na patelnię, następnie dodać zimną wodę, przecier pomidorowy i suszone zioła. Doprowadzić mieszaninę do lekkiego wrzenia, następnie przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Doprawić odrobiną sosu Worcestershire oraz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na ziemniaki
- Ugotowane ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć środek. Ziemniaki podpiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni. Tak przygotowane ziemniaki napełnić gorącym nadzieniem mięsnym i posypać parmezanem
Keyword mięso mielone, parmezan, pieczarki, ziemniaki




Podrzucam też przepis na ziemniaki hasselback z kiełbasą https://kroolinaria.pl/ziemniaki-hasselback-z-kielbasa/