Konefka poleca: ziemniaki hasselback z kiełbasą
Już jakiś czas, Konefka nic nie wrzucała, ale miała dużo nauki i stresa na maksa, więc gotowanie żarcia poszło w odstawkę.
Przez ten czas tak biedna się wypościła, że po tym przymuszonym nie gotowaniu zafundowała sobie ziemniaki hasselback z kiełbasą, cebulą i parmezanem.
Niezdrowo w ciul 😉 ale jak smacznie…i o to smacznie w tym wszystkim chodziło. Konefka była w siódmym niebie, Króliś (doświadczalny) już mniej. Ale niech go gęś kopnie, czasem Konefka musi zadbać o swoje szczęście i swoje kubki smakowe.
Jest trochę pierdzielenia się przy nakrawaniu tych ziemniaków, ale warto!!! Kilka prostych składników ale efektownie się prezentuje i jak smakuje !!!
Ziemniaki hasselback z kiełbasą
Ingredients
- 10 ziemniaków redniej wielkoci
- 2 pętka kiełabsy dośc tłustej np zwyczajna, podwawelska czy toruńska pokrojone w talarki
- 2 średnie cebule pokrojone w talarki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- tarty parmezan opcjonalnie
- słodka papryka w proszku opcjonalnie
- zioła prowansalskie opcjonalnie
Instructions
- Piekarnik rozgrzać do 220°C.
- Ziemniaki obrać (niekoniecznie, można tylko wyszorować), osuszyć, ułożyć między dwoma cienkimi trzonkami drewnianych łyżek lub po prostu między dwoma pałeczkami i przy pomocy bardzo ostrego noża ponacinać na cienkie 2–3 mm paski.
- Uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół! Ponacinać w ten sam sposób wszystkie ziemniaki. Tak przygotowane ziemniaki włożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego.
- Między nacięcia włożyć plasterki kiełbasy i cebuli. Polać olejem , obsypać szczyptą soli, pieprzu, słodkiej papryki i ziołami prowansalskimi. Piec przez 20-25 minut. Po upływie tego czasu blachę z ziemniakami wysunąć, posypać serem i piec kolejne 20 minut. Podawać jeszcze gorące.
Podrzucam też przepis na nadziewane ziemniaki https://kroolinaria.pl/ziemniaki-nadziewane-pasta-fasolowo-gryczana/