Szukaj
Close this search box.

Przepis na: ziemniaki nadziewane pastą fasolowo gryczaną

Przepis na: ziemniaki nadziewane pastą fasolowo gryczaną. Kolejne danie z serii: i żyli długo i szczęśliwie. No dobra trochę to koloryzowane, ale trzeba sobie czasem pokoloryzować życie, zwłaszcza jak się mieszka z Królisiem (doświadczalnym). No ale żyli dłużej, a to zasługa zdrowego jedzenia. Zasługa też tego, że skoro nie było mięska, to Króliś (doświadczalny) mniej sie przypierdzielał. A ponieważ sie mniej przypierdzielał to nie dostał żeliwną patelenką w czerep i zachował swoje królicze życie…

 Ten obiad to samo zdrowie…ale żeby oddać sprawiedliwość było też smacznie i nawet mięsożerna Konfka za bardzo nie płakała, że za zdrowo i gryzie w zęby. Pasta z kaszy gryczanej i fasoli z dodatkiem cebulki, jabłka i fajnych przypraw. Pasta napchana w pieczone w piekarniku ziemniaczki. Na to można se walnąć sporą dawkę jakiegoś fajnego sera np parmezan czy feta…ale wtedy nie będzie już tak zdrowo…ale będzie za to jeszcze smaczniej 🙂

Tą pastę można też walnąć na świeżo pieczony chlebuś lub też można nią nafaszerować pierogi. Multum możliwości i pomysłów. I niby codziennie pasta, ale każdego dnia inaczej 🙂 Ma się ten łep …co nie? 😉 

Przepis na: ziemniaki nadziewane pastą fasolowo grrzyczaną

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

Na pastę fasolowo gryczaną

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól i czarny pieprz
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • ½ łyżeczki trzcinowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • olej roślinny
  • 1 puszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i czarny pieprz

dodatkowo

  • 3 większe ziemniaki przekrojone na pół i ugotowane al dente
  • olej
  • ser feta niekoniecznie

Instrukcje
 

Na pastę fasolowo gryczaną

  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Połowę ugotowanej kaszy gryczanej wsypać do miski, oblać olejem, papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 – 16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy. Teraz dodać druga połowe kaszy gryczanej i dobrze wymieszać. Smazyć z resztą składników przez kilka minut
  • W międzyczasie odcedzić faolę. Wrzucić do blendera. Dodać sos sojowy, zawartość patelni i przyprawy. Zblendowac.
  • Do gładkiej pasty dodać uprażoną kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.

Ziemniaki

  • Podgtowane ziemniaki osuszyć papierowym ręcznikiem, wydrążyć środek. Całość posmarówac olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec na złotawy kolor. Takl przygotowane ziemniaki nafaszerować pastą i wstawic do piekarnika na kolejne 10 min. Przed podaniem można posypac pokruszonym serem feta
Słowo kluczowe biała kasza gryczana, dania wegetariańskie, danie obiadowe, fasola, Królik dba o linię, pasta fasolowa, słodkie ziemniaki, wegetariańskie
ziemniaki nadziewane pastą fasolowo gryczaną

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube