Przepis na: ziemniaki nadziewane pastą fasolowo gryczaną. Kolejne danie z serii: i żyli długo i szczęśliwie. No dobra trochę to koloryzowane, ale trzeba sobie czasem pokoloryzować życie, zwłaszcza jak się mieszka z Królisiem (doświadczalnym). No ale żyli dłużej, a to zasługa zdrowego jedzenia. Zasługa też tego, że skoro nie było mięska, to Króliś (doświadczalny) mniej sie przypierdzielał. A ponieważ sie mniej przypierdzielał to nie dostał żeliwną patelenką w czerep i zachował swoje królicze życie…
Ten obiad to samo zdrowie…ale żeby oddać sprawiedliwość było też smacznie i nawet mięsożerna Konfka za bardzo nie płakała, że za zdrowo i gryzie w zęby. Pasta z kaszy gryczanej i fasoli z dodatkiem cebulki, jabłka i fajnych przypraw. Pasta napchana w pieczone w piekarniku ziemniaczki. Na to można se walnąć sporą dawkę jakiegoś fajnego sera np parmezan czy feta…ale wtedy nie będzie już tak zdrowo…ale będzie za to jeszcze smaczniej 🙂
Tą pastę można też walnąć na świeżo pieczony chlebuś lub też można nią nafaszerować pierogi. Multum możliwości i pomysłów. I niby codziennie pasta, ale każdego dnia inaczej 🙂 Ma się ten łep …co nie? 😉
Przepis na: ziemniaki nadziewane pastą fasolowo grrzyczaną
Składniki
Na pastę fasolowo gryczaną
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i czarny pieprz
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- ½ łyżeczki trzcinowego cukru
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 2 ziela angielskie
- olej roślinny
- 1 puszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- sól i czarny pieprz
dodatkowo
- 3 większe ziemniaki przekrojone na pół i ugotowane al dente
- olej
- ser feta niekoniecznie
Instrukcje
Na pastę fasolowo gryczaną
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Połowę ugotowanej kaszy gryczanej wsypać do miski, oblać olejem, papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 – 16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy. Teraz dodać druga połowe kaszy gryczanej i dobrze wymieszać. Smazyć z resztą składników przez kilka minut
- W międzyczasie odcedzić faolę. Wrzucić do blendera. Dodać sos sojowy, zawartość patelni i przyprawy. Zblendowac.
- Do gładkiej pasty dodać uprażoną kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Ziemniaki
- Podgtowane ziemniaki osuszyć papierowym ręcznikiem, wydrążyć środek. Całość posmarówac olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec na złotawy kolor. Takl przygotowane ziemniaki nafaszerować pastą i wstawic do piekarnika na kolejne 10 min. Przed podaniem można posypac pokruszonym serem feta