Króliś (doświadczalny) poleca: wołowe risotto z dynią
Oj, chodziło za Konefka mięsko. Takkie słuszne kawałki mięska w połączeniu z czymś jeszcze, tak żeby było sycąco, smacznie…tak idealnie na chłodne, jesienne popołudnie.
No i jest. W roli mięska, mostek wołowy, w roli czegoś tam, ryż arborio, dynia, papryka i suszone pomidory. Mały dodatek wytrawnego wina, zioła …no i jest idealnie.
Konefka bardzo musiała się powstrzymywać, żeby Króliś (doświadczalny) nie skończył z pustym talerzem. Jak lubicie wołowinę i dynię, to najwyższy czas żebyście zrobili to danie

Wołowe risotto z dynią
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 1 hour hr 45 minutes mins
Total Time 2 hours hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
- 920 g wołowego mostku bez kości pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 50 ml wytrawnego wina
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 250 g dyni pokrojonej w kostkę
- 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pieprz ziołowy
- sól opcjonalnie
- 1 szklanka ryżu arborio
- 500 ml bulionu wołowego
- tarty parmezan opcjonalnie
Instructions
- Na dużej patelni rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz wrzucić wołowinę i obsmażyć. Dodać 100 ml bulionu, czosnek, sól , słodką paprykę i dusić do miękkości pod przykryciem. Na osobnej dużej patelni podsmażyć cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać paprykę i dusić kilka minut. Później wsypać ryż i smażyć tak, żeby się obtoczył w tłuszczu. Następnie wlać wino. Dusić razem kilka minut aż wino odparuje. Dodać wołowinę, przemieszać. Dodać suszone pomidory i tymianek. Wlać porcję bulionu. Gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie płyn. Wlać kolejną porcję bulionu. Wlewać bulion do wyczerpania i miękkości ryżu. Zajmie to ok 30- 40 min. Pod koniec dodać parmezan i wymieszać
Keyword dynia, pomidory suszone, risotto, wołowina



Podrzucam też przepis na Przepis na: dyniowe risotto z jarmużem – kroolinaria