Króliś (doświadczalny) poleca: dyniowe risotto z jarmużem i jajkiem na miękko
Obiad pt „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem” – cytat z filmu Brunet wieczorową porą. Jak macie taki dzień: nie wiem, zarobiony jestem ( Konefka ma taki w zasadzie codziennie) wtedy nie macie za wiele czasu na stanie przy garach i kombinowanie jak kuń pod górkę.
Braku czasu i zarobienie to nie są pojęcia znane Królisiowi, dlatego nie ma zmiłuj i coś do jedzenia trzeba zrobić. W sytuacjach kiedy pali Wam się grunt pod nogami, warto postawić na przepisik, który z palcem w wiadomym miejscu można ogarnąć w 30 minut.
Wystarczy kilka prostych składników i w pół godziny macie obiad na stole. Na wierzch nonszalancko ) z fantazją znaczy) rzucacie niedbale trochę jarmużu i jajko na miękko i macie żarcie, którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja.
Królisiowi (doświadczalnemu) sprzedajecie historyjkę, że obiad przygotowywaliście dwie godziny i urobiliście się po łokcie, żeby wzbudzić w nim poczucie winy, ile to dla mendy nie robicie.
Przepis na: dyniowe risotto z jarmużem
Składniki
- 300 g dyni piżmowej pokrojnej w kostkę
- 1 batat pokrojony w kostkę
- 1 por pokrojony w talarki
- 1 marchewka pokrojona w talarki
- 2-3 garści jarmużu
- 3 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 200 g ryżu arborio
- 150 ml wina białego wytrawnego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 60 g tartego parmezanu
- 4 łyżki słodkiej smietanki do sosów
- sól
- pieprz
- kurkuma
- gałka muszkatołowa
- kmin rzymski
- słodka papryka
- dodatkowo
- 3 gotowane na miękko jajka
Instrukcje
- Na patelni rozgrzać oliwę. Na rozgzanym tłuszczu podsmażyc pora i czosnek. Dodac surowy ryż i zeszklić. Następnie dodać batata, marchew i dynię, chwile razem przesmazyć. Dolać wino, wymieszac i poczekać, aż odparuje. Dolewać stopniowo bulion, mieszając, żeby nie przypalić risotta. Do smaku dodac przyprawy. Podlewać bulionem tak długo, aż ryż będzie al dente. Dodac jarmuż. Pod koniec dodać śmietankę. Przed podaniem dodać parmezan i wymieszać. Podawać z jajkiem na miękko.
Podrzucam przepis na risotto w innej wersji https://kroolinaria.pl/gruszkowe-risotto/