Króliś (doświadczalny) poleca: wątróbkę w sosie kawowym z suszonymi śliwkami
No tego to jeszcze nie grali. Serio, serio, wzrok Wam nie myli. Nie kawa do popicia wątróbki ale kawa jako dodatek do sosu.
Jesteście w szoku? Konefka też była i nawet zaniemówiła z wrażenia, a to już cud nad cudy, bo jej sie buzia rzadko zamyka.
Koniecznie spróbujcie. Kawa robi tu fajną robotę…no i jeszcze te suszone śliweczki. Serio, palce lizać.
Wątróbka w sosie kawowym z suszonymi śliwkami
Czas przygotowania 20 minuty minut
Czas gotowania 40 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 400 g wątróbki wieprzowej dzień wcześniej namoczona w mleku następnie osuszona, pokrojona na mniejsze kawałki, obtoczona w mące
- 10 g suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej woda z grzybów potrzebna do sosu
- 300 ml bulionu wołowego
- 100 ml kawy espresso
- 8 suszonych śliwek pokrojinych na mniejsze kawałki
- majeranek suszony opcjonalnie
- pieprz ziołowy opcjonalnie
- 50 ml słodkiej śmietanki do sosów
- olej
Instrukcje
- Cebulę zeszklić na patelni na niewielkim ogniu. Przełożyć na talerz.
- Na patelnię po smażeniu cebuli wlać olej. Nie soloną, obtoczoną w mące wątróbkę wrzucić na patelnię z gorącym olejem i szybko obsmażyć z obu stron, na sporym ogniu.
- Zmniejszyć ogień do średniego i nadal smażyć wątróbkę z obu stron, aż przestanie się z niej sączyć krew.
- Następnie dodać cebulę i dusić razem kilka minut. Dodać sól, pieprz ziołowy, czosnek, majeranek. Następnie dodac odsączone suszone grzyby i śliwki. Wymieszać i chwilę razem smażyć.
- Dodać wodę z grzybów suszonych,bulion wołowy kawę i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
- Pod koniec dodać śmietankę. Wymieszać i chwilę razem gotować ażnadmiar płynu odparuje
Słowo kluczowe kawa, suszone grzyby, suszone śliwki, wątróbka
Podrzucam też przepis na Grzybowe pęczotto z wątróbką – kroolinaria