Króliś (doświadczalny) poleca: Grzybowe pęczotto z wątróbką
Wątróbka, zmora dzieciństwa wielu ludziów na świecie. Zmora również Konefki. jak ona tego badziewia nie cierpiała za dzieciaka. Jak na stół wjeżdżała wątrónbka, zawsze wtedy dostawała gorączki, palpitacji serca, zdarzały się też omdlenia i trzeba było tą biedną Konefkę ewakuować sprzed talerza, żeby całkowicie nie zeszła.
To danie, to takie czary mary mające na celu zdjąć złe zaklęcia z nieszczęsnej wątróbki. W takim wydaniu nawet Konefka szamała ze smakiem. Wątróbka moczona w mleku, z cebulą, grzybami, połączona z kremowym pęczotto. Jest naprawdę zacnie i za nic nie przypomina to, tego koszmaru z dzieciństwa.
Króliś (doświadczalny) w ramach dnia litości dla zwierzątków ( w roli zwierzątka oczywiście Konefka), nawet łaskawie pochwalił obiad. Znaczy dało się zjeść
Grzybowe pęczotto z wątróbką
Ingredients
Na kaszotto
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 400 g wątróbki wieprzowej dzień wcześniej namoczona w mleku, następnie osuszona, pokrojona na mniejsze kawałki, obtoczona w mące
- 15 g suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej woda z grzybów potrzebna do kaszotto
- 200 g pieczarek pokrojonych w kostkę
- 400 ml bulionu wołowego
- 3 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- majeranek suszony opcjonalnie
- pieprz ziołowy opcjonalnie
- 50 ml słodkiej śmietanki do sosów
- olej
Instructions
Na kaszotto
- Cebulę zeszklić na patelni na niewielkim ogniu. Przełożyć na talerz.
- Na patelnię po smażeniu cebuli wlać olej. Nie soloną, obtoczoną w mące wątróbkę wrzucić na patelnię z gorącym olejem i szybko obsmażyć z obu stron, na sporym ogniu.
- Zmniejszyć ogień do średniego i nadal smażyć wątróbkę z obu stron, aż przestanie się z niej sączyć krew.
- Następnie dodać cebulę i dusić razem kilka minut. Dodać pieczarki, przesmażyć razem. Dodać sól, pieprz ziołowy, czosnek, majeranek. Następnie dodac odsączone suszone grzyby. Wymieszać i chwilę razem smażyć.
- Następnie dodać kaszę pęczak. Wymieszać i smażyć razem kilka kilka minut.
- Dodać wodę z grzybów suszonych i gotować na małym ogniu. Na raty dodawać bulion wołowy i dalej gotować. Pod koniec, jak kasza będzie prawie miękka dodać śmietankę. Wymieszać i chwilę razem gotować
Podrzucam też przepis na Pierogi z gęsiną w sosie grzybowym – kroolinaria