Grzybowe pęczotto z wątróbką

Króliś (doświadczalny) poleca: Grzybowe pęczotto z wątróbką

Wątróbka, zmora dzieciństwa wielu ludziów na świecie. Zmora również Konefki. jak ona tego badziewia nie cierpiała za dzieciaka.  Jak na stół wjeżdżała wątrónbka, zawsze wtedy dostawała gorączki, palpitacji serca, zdarzały się też omdlenia i trzeba było tą biedną Konefkę ewakuować sprzed talerza, żeby całkowicie nie zeszła.

To danie, to takie czary mary mające na celu zdjąć złe zaklęcia z nieszczęsnej wątróbki. W takim wydaniu nawet Konefka szamała ze smakiem. Wątróbka moczona w mleku, z cebulą, grzybami, połączona z kremowym pęczotto. Jest naprawdę zacnie i za nic nie przypomina to, tego koszmaru z dzieciństwa. 

Króliś (doświadczalny) w ramach dnia litości dla zwierzątków ( w roli zwierzątka oczywiście Konefka), nawet łaskawie pochwalił obiad. Znaczy dało się zjeść

Grzybowe pęczotto z wątróbką

Grzybowe pęczotto z wątróbką

Prep Time 30 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 15 minutes
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

Na kaszotto

  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 400 g wątróbki wieprzowej dzień wcześniej namoczona w mleku, następnie osuszona, pokrojona na mniejsze kawałki, obtoczona w mące
  • 15 g suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej woda z grzybów potrzebna do kaszotto
  • 200 g pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 3 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • majeranek suszony opcjonalnie
  • pieprz ziołowy opcjonalnie
  • 50 ml słodkiej śmietanki do sosów
  • olej

Instructions
 

Na kaszotto

  • Cebulę zeszklić na patelni na niewielkim ogniu. Przełożyć na talerz.
  • Na patelnię po smażeniu cebuli wlać olej. Nie soloną, obtoczoną w mące wątróbkę wrzucić na patelnię z gorącym olejem i szybko obsmażyć z obu stron, na sporym ogniu.
  • Zmniejszyć ogień do średniego i nadal smażyć wątróbkę z obu stron, aż przestanie się z niej sączyć krew.
  • Następnie dodać cebulę i dusić razem kilka minut. Dodać pieczarki, przesmażyć razem. Dodać sól, pieprz ziołowy, czosnek, majeranek. Następnie dodac odsączone suszone grzyby. Wymieszać i chwilę razem smażyć.
  • Następnie dodać kaszę pęczak. Wymieszać i smażyć razem kilka kilka minut.
  • Dodać wodę z grzybów suszonych i gotować na małym ogniu. Na raty dodawać bulion wołowy i dalej gotować. Pod koniec, jak kasza będzie prawie miękka dodać śmietankę. Wymieszać i chwilę razem gotować
Keyword kasza pęczak, pieczarki, suszone grzyby, wątróbka
kaszotto z wątróbką
pęczotto z grzybami
kaszotto  zgrzybami i wątróbką

Podrzucam też przepis na Pierogi z gęsiną w sosie grzybowym – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube