Szukaj
Close this search box.

Trzykolorowa babka z kawową polewą

Trzykolorowa babka z kawową polewą

Trzykolorowa babka z kawową polewą

Prep Time 15 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na babkę

  • 375 g mąki
  • 375 g mascarpone
  • 300 g cukru
  • 15 g kakao bez cukru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej proszek
  • 5 dużych jajek
  • 75 ml oleju
  • zapach waniliowy opcjonalnie
  • 24 g proszku do pieczenia

Na polewę

  • 3 łyżki słodkiej śmietanki do sosów może być ciepła, żeby kawa się lepiej rozpuściła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Instructions
 

Na babkę

  • Mascarpone ubić z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku i ubijać dalej. Wlać olej do masy nie przerywając ubijania. Dodać zapach, następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać
  • Podzielić na 3 części. Pierwszą część zostawić białą. Do drugiej dać kawę rozpuszczalną do trzeciej dać kakao
  • Foremkę kominkiem wysmarowac masłem i posypać bułką tartą. Ja piekłam w foremce o szer 25 cm i wysokości 10 cm. W pierwszej kolejności dać część z kakao, a na końcu kawową. Piec w tem 180 stopni ok 50 min ( do suchego patyczka )

Na polewę

  • Wszsytkie składniki dobrze wymieszać, tak żeby nie było grudek. Polewą polać ciasto
Keyword babka, kakao, kawa, polewa
babka trzykolorowa
babka z polewą
wilgotna babka z polewą kawową
babka z kawą

Podrzucam też przepis na Ciasto mocno kawowe/ Coffee cake – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube