Szukaj
Close this search box.

Ciasto mocno kawowe/ Coffee cake

Kawa, kaweczka, kawunia. Kojarzycie taki memik co śmiga w przestworzach neta, że dobrze walnąć kawkę z rana? Zawsze jak myślę o kawie to przypomina mi się ten zabawny memik. No bo to oczywista oczywistość, że dobrze walnąć kaweczkę …choć nie tylko z rańca ale też po południu, jak Wam się po robocie powieki schodzą i nawet zapałki nie pomagają, żeby je utrzymać otwarte. Walnięcie kawki zapewni Wam kopa na resztę dnia. Możecie też walnąć Królisia (doświadczalnego) jak Wam się akurat nawinie ze swoimi pretensjami do całego świata. ale to za dużo zachodu jest i „ronczka” może Wam się zwichnąć od takiego wysiłku. Dajcie se spokój z waleniem Królisia…nie szkoda Wam rączki?


A teraz do tej kaweczki dodajcie jeszcze rozpustne szaleństwo w postaci mocno kawowego ciasta. Ciasto zajefajnie smakuje kawą. Upieczone ciasto dziabiecie szpikulcem lub widelcem (takie zastępstwo laleczki voodoo) Dziabiąc wyobrażacie sobie Królisia i w try miga macie ciasto przygotowane pod sosik kawowy. Tym sosikiem suto polewacie ciasto, żeby ten sosik nasączył całe ciasto. Potem jeszcze na koniec jako wisienkę na torcie robicie polewę kawową i nią polewacie całość. Mnie to ciasto przypomina w smaku takie obłedne cukiereczki mocy o nazwie kopiko. Kto pamięta łapka w górę. Cukiereczek był mały ale wariat. Taka esencja kawy. Z tym ciastem jest podobnie. Jak lubicie kawę, to pokochacie to ciasto. Ciasto mocno kawowe poleca się na weekendzik. Jestes tego warta 😉 . 

Ciasto mocno kawowe

Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 15 minutes
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Ciasto mocno kawowe

  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 9 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka
  • 180 g miękkiego masła
  • 3/4 szkl. mleka

Sos kawowy

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wody

Polewa kawowa

  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki słodkiej śmietanki do sosów

Instructions
 

Ciasto kawowe

  • Kawę zalać gorącym mlekiem i odstawić do całkowitego wystudzenia.Bardzo miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przerywając ucierania zacząć dodawać po jednym jajku.Następnie dodać połowę mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać wystudzoną kawę i ucierać chwilkę. Może się zdarzyć, że masa po dodaniu kawy będzie wyglądać na zwarzoną, ale nie należy się tym przejmować. Dodać drugą część mąki i wymieszać.Ciasto przełożyć do keksówki (wym. 12 cm szerokość/ 26 cm długość/ 7 cm wysokość) wysmarowanej miękkim masłem i posypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C.Pieczemy przez około 45 - 60 minut, do tzw. “suchego patyczka”.

Sos kawowy

  • Wodę zagotować. W rondelku wymieszać wrzątek z kawą rozpuszczalną. Mąkę ziemniaczaną zalać niewielką ilością zimnej wody i rozkłócić do otrzymania zawiesiny. Do gorącej kawy powoli dodać mąkę i energicznie rozmieszać. Dodać cukier i masło, chwilę pogotować. Ściągnąć z gazu. Wystudzone ciasto ponakłuwać szpikulcem lub widelcem i polać sosem kawowym, tak żeby wpłynął do środka ciasta.

Polewa kawowa

  • Na koniec przygotować polewę kawową. Podgrzać lekko śmietankę i wymieszać z kawą. Dodać cukier puder i utrzeć na gładką polewę. Przygotowaną polewą polać ciasto kawowe.
Keyword ciasto kawowe, czekolada, deser, królik na słodko, kawa, szybkie ciasto

Coffee cake

Course Dessert
Cuisine international

Ingredients
  

Coffee cake

  • 1 1/2 cups of plain flour
  • 1 1/2 teaspoons baking powder
  • 1 cup of sugar
  • 9 tablespoons of instant coffee
  • pinch of salt
  • 3 large eggs
  • 180 g of soft butter
  • 3/4 cup of milk

Coffee sauce

  • 3 tablespoons of instant coffee
  • 1 teaspoon of potato starch
  • 3 teaspoons of sugar
  • 1 tablespoon of butter
  • 1 cup of water

Coffee glaze

  • 1/2 cup icing sugar
  • 3 teaspoons of instant coffee
  • 3 teaspoons of single cream

Instructions
 

Coffee cake

  • Pour hot milk over the coffee and set aside to cool completely. Beat very soft butter and sugar until fluffy and light. While beating, start adding one egg at a time, then add half the flour and baking powder. Mix. Add cooled coffee and mix. Add the second part of the flour and mix it. Put the dough into a pan (12 cm wide / 26 cm long / 7 cm high), greased with soft butter and sprinkled with breadcrumbs. Put in the preheated oven to 170 ° C. Bake for about 45 – 60 minutes , to the so-called „Dry stick”.

Coffee sauce

  • Boil water. In a saucepan, combine the boiling water with instant coffee. Pour a small amount of cold water into the potato flour and shake it into a slurry. Slowly add the flour to the hot coffee and stir it vigorously. Add sugar and butter, let it boil for a while. Pull off the gas. Pierce the cooled down cake with a fork and pour the coffee sauce over it to soak into the centre of the cake.

Coffee glaze

  • Finally, prepare the coffee glaze. Heat the cream slightly and mix it with the coffee. Add icing sugar and rub until smooth. Pour the prepared glaze over the coffee cake.
Keyword cake, coffee

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube