Króliś (doświadczalny) poleca: szparagowe zawijańce
🧄Konefka nadal korzysta z sezonu szparagowego, stąd ten pomysł na zawijańce z ciasta na pizzę. W środku mamy szparagi zawinięte w szynkę parmeńską z dodatkiem sera pleśniowego.
🧄Fajne, jako propozycja na obiad, lub też przekąska czy przystawka jak nawiedzą Was goście. Jak macie takie niezapowiedziane mendy, to można wykorzystać też takie gotowe ciasto na pizzę, jakie można znaleźć w większych sklepach. Warto czasem mieć w lodówce jakieś jedno opakowanie, które w sytuacjach awaryjnych można wykorzystać.
🧄Taką sytuacją awaryjną mogą być właśnie niezapowiedziani goście. Jak nie macie takiej wypasionej w kosmos wycieraczki z napisem „Ić stond” to niestety musicie otworzyć drzwi i wtedy wypada ich czymś poczęstować. Ta przekąska będzie w sam raz. Szybka w przygotowaniu i mega smaczna.
🧄Możecie też, jak Konefka pobawić się w zrobienie ciasta, co zajmie trochę dłużej, Króliś (doświadczalny) pożarł 3 sztuki przy jednym posiedzeniu, a kolejne trzy skitrał do pracy, co też jest fajnym pomysłem, żeby nie brac po raz kolejny kanapek.

Szparagowe zawijańce
Ingredients
Na ciasto do pizzy
- 2 szklanki mąki chlebowej
- 0.75 szklanki wody
- 1/2 łyżeczka drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki cukru
- oliwa
Dodatkowo
- 12 plastrów szynki parmeńskiej
- 1 opakowanie sera pleśniowego pokrojonego na 6 kawałków
- 18 szparagów
- mix sałat
Instructions
Na ciasto do pizzy
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyciągnąć z miski, rozwałkować na kształt prostokąta i podzielić na 6 części.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i rozwałkować na kształt prostokąta i podzielić na 6 części.
Na szparagowe zawijańce
- Na dwóch plastrach szynki parmeńskiej położyć 3 szparagi kawałek sera pleśniowego. Zwinąć w rulon. Położyć na kawałku ciasta i zwinąć ponownie w rulon. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 20 min. Podawać według uznania. U mnie z mixem sałat





Podrzucam przepis na parówkowe zawijańce https://kroolinaria.pl/parowkowe-zawijance/