Króliś (doświadczalny) poleca: parówkowe zawijańce
Niby danie, które Króliś (doświadczalny) powinien omijać szerokim łukiem, bo to samo „zuo”. A czemu zuo …bo mamy wszystko co niezdrowe: parówki, ser żółty, podsmażane na maśle pieczarki…
Te parówki, to Konefka sama nie wie jak to się stało, że kupiła, chyba jakieś zaćmienie umysłowe miała, ale jak już kupiła przywlokła do domu, to coś trzeba było wymyślić, żeby nie podawać takich po prostu ugotowanych.
Może i te parówki w tym cieście na pizzę, nadziane pastą z suszonych pomidorów i ciągnącym się serkiem to „zuo”, ale jakie dobre.
Dotrwaliśmy do piąteczku, więc możemy sobie pozwolić na odrobinę rozpusty, i trzymamy się postulatu z filmu MIS: „parówkowym skrytożercom, mówimy NIE”

Parówkowe zawijańce
Składniki
Na ciasto do pizzy
- 2 szklanki mąki chlebowej
- 0.75 szklanki wody
- 1/2 łyżeczka drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki cukru
- oliwa
Na nadzienie szpinakowe
- 200 g szpinaku świeżego
- garść posiekanego czosnku niedźwiedziego jak nie macie możecie pominąć
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- pieprz
Na nadzienie pieczarkowe
- 1 łyżka masła
- 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
dodatkowo
- 6 parówek
- 6 plasterków sera żółtego u mnie gouda
- pasta z suszonych pomidorów
Instrukcje
Na ciasto do pizzy
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyciągnąć z miski, rozwałkować na kształt prostokąta i podzielić na 6 części.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i rozwałkować na kształt prostokąta i podzielić na 6 części.
Na nadzienie szpinakowe
- Szpinak przepłukać. Na patelnię wrzucić masło, roztopić. Na masło dodać szpinak, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz czosnek niedźwiedzi i całość dusić na niewielkim ogniu przez około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia
Na nadzienie pieczarkowe
- Na patelni roztopić masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pieczarki, dodać sól, pieprz, czosnek. Wymieszać. Dodać zioła. Smażyć na złoty kolor
Wykonanie
- Każdy placek posmarować pastą z suszonych pomidorów, na każdym położyć plaster sera. Na 3 plackach położyć szpinak, na 3 pieczarki. Na każdym placku położyć parówkę i zwinąć w rulon.
- Tak przygotowane parówki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok 20-30 minut






Inny pomysł na wykorzystanie ciasta do pizzy https://kroolinaria.pl/mini-pizze-ze-szparagami/