Króliś (doświadczalny) poleca: skrzydełka w sosie BBQ
Niby takie maliństwa, ale niech Was to nie zwiedzie, bo mają kopa. Sos zrobiony z dodatkiem powideł śliwkowych. No paluszki lizać.
Naprawdę paluszki lizać, bo bez lizania paluchów ciężko się przy tym daniu obejść. Człowiek nie tylko paluchy ma upaprane, ale i pół twarzy przy okazji. Ale warto się upaprać.
Jedynie, Króliś rżnął szlachtę i próbował sie popisywać, że umie używać nóż i widelec. Gdzie, przy takim żarciu sztućce, paluchami to się je i najlepiej wtedy smakuje.
W ramach dodatków ryż, pieczona rzodkiewka i sałatka.

Skrzydełka w sosie BBQ
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Łączny czas 2 godziny godzin
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na sos bbq
- 2 szklanki dobrej jakości ketchupu
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki octu jabłkowego
- szczypta płatków czerwonej papryki lub więcej do smaku
- 4 średnie ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 1/2 dodatku powideł ślwikowych
dodatkowo
- 1 kg skrzydełek
Instrukcje
Na sos bbq
- Dodać wszystkie składniki do średniej wielkości rondla. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i kontynuować gotowanie przez 15 minut.
- Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Umieścić w hermetycznym pojemniku. Przechowywać w lodówce do jednego tygodnia
Na skrzydełka
- Skrzydełka przekroić nożem lub nożycami na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńsze części skrzydełek wyrzucić, dwie pozostałe części pozostawić. Natrzeć je solą morską.
- Skrzydełka włożyć do rondelka z marynatą i dokładnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać na 180 st C. Skrzydełka włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 70 minut aż będą ładnie zrumienione, w międzyczasie wymieszać.
Słowo kluczowe ketchup, powidła śliwkowe, skrzydełka, sos bbq




Podrzucam też przepis na Pierś z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów – kroolinaria