Szukaj
Close this search box.

Sernik z nadzieniem rabarbarowym

Króliś (doświadczalny) poleca: sernik z nadzieniem rabarbarowym
Weekendzik, wekendziunio. Jak weekendziunio to ciasto, bo jakże by inaczej. W przeciwnym wypadku króliś (doświadczalny) by się zapłakał na śmierć.
I tak jest wystarczająco męczący, więc nie chcecie chlipiącego po kątach królisia cały weekend. Aby zapobiec temu przykremu procederowi, najlepiej jednak dla swojego świętego spokoju coś upiec.
Sernik na jogurtach greckich z nadzieniem rabarbarowym będzie świetnym rozwiązaniem, tym bardziej, że sezon na rabarbar nie trwa wiecznie.
Sernik jest obłędny, króliś prawie szczęśliwy, weekend uratowany. Hurra 

Sernik z nadzieniem rabarbarowym

Prep Time 30 minutes
Cook Time 2 hours 30 minutes
6 hours
Total Time 9 hours
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na spód

  • 180 g herbatników lotus
  • 60 g masła roztopionego

Na nadzienie z rabarbaru

  • 700 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szkl cukru
  • 20 g budyniu w proszku
  • 40 g galaretki agrestowej

Na sernik

  • 1200 ml jogurtu greckiego
  • 2 szkl cukru
  • 7 jaj białka i żółtka osobno
  • 80 g budyniu w proszku
  • 1 szkl oleju

Instructions
 

Na spód sernika

  • Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (26 cm). Mocno uklepać i docisnąć. Wstawić do lodówki.

Na nadzienie z rabarbaru

  • Pokrojony rabarbar umieścić w rondelku. Dodać cukier i dusić na średnim ogniu kilka minut. Jak cukier połączy się z rabarbarem, dodać budyń i galaretkę w proszku. Dobrze wymieszać i chwilę razem gotować. Odstawić do wystudzenia

Na sernik

  • Do żółtek dodać  szklankę cukru i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać jogurty greckie, olej i wsypać  budyń w proszku.
  • Białka ubić  na sztywną pianę ze szklanką cukru. Następnie dodać do masy jogurtowej i delikatnie połączyć.
  • Kilka łyżek masy wyłożyć na masę ciasteczkową. Następnie dodać  rabarbar. Podana ilość rabarbaru może być za duża. Część wykorzystałam do knedli. Wyłożyć kilka łyżek masy rabarbarowej. Wylać pozostałą część masy serowej.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 C i piec około 2 godzin. W razie konieczności wierzch piekarnika przykryć folią aluminiową, żeby się nie przypalił (to dopiero wtedy jak się góra zetnie, żeby się nie przykleiła do folii)
  • Wystudzić i wstawić przed podaniem do lodówki (najlepiej na noc)
Keyword rabarbar, sernik
sernik z rabarbarem
sernik pieczony z nadzieniem rabarbarowym
sernik zna ciasteczkowym spodzie
rabarbarowy sernik

Podrzucam też przepis na Ciasto z masą rabarbarową i kremem budyniowym – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube