Króliś (doświadczalny) poleca: sernik z nadzieniem rabarbarowym
Weekendzik, wekendziunio. Jak weekendziunio to ciasto, bo jakże by inaczej. W przeciwnym wypadku króliś (doświadczalny) by się zapłakał na śmierć.
I tak jest wystarczająco męczący, więc nie chcecie chlipiącego po kątach królisia cały weekend. Aby zapobiec temu przykremu procederowi, najlepiej jednak dla swojego świętego spokoju coś upiec.
Sernik na jogurtach greckich z nadzieniem rabarbarowym będzie świetnym rozwiązaniem, tym bardziej, że sezon na rabarbar nie trwa wiecznie.
Sernik jest obłędny, króliś prawie szczęśliwy, weekend uratowany. Hurra
Sernik z nadzieniem rabarbarowym
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 2 hours hrs 30 minutes mins
6 hours hrs
Total Time 9 hours hrs
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na spód
- 180 g herbatników lotus
- 60 g masła roztopionego
Na nadzienie z rabarbaru
- 700 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
- 1/2 szkl cukru
- 20 g budyniu w proszku
- 40 g galaretki agrestowej
Na sernik
- 1200 ml jogurtu greckiego
- 2 szkl cukru
- 7 jaj białka i żółtka osobno
- 80 g budyniu w proszku
- 1 szkl oleju
Instructions
Na spód sernika
- Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (26 cm). Mocno uklepać i docisnąć. Wstawić do lodówki.
Na nadzienie z rabarbaru
- Pokrojony rabarbar umieścić w rondelku. Dodać cukier i dusić na średnim ogniu kilka minut. Jak cukier połączy się z rabarbarem, dodać budyń i galaretkę w proszku. Dobrze wymieszać i chwilę razem gotować. Odstawić do wystudzenia
Na sernik
- Do żółtek dodać szklankę cukru i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać jogurty greckie, olej i wsypać budyń w proszku.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru. Następnie dodać do masy jogurtowej i delikatnie połączyć.
- Kilka łyżek masy wyłożyć na masę ciasteczkową. Następnie dodać rabarbar. Podana ilość rabarbaru może być za duża. Część wykorzystałam do knedli. Wyłożyć kilka łyżek masy rabarbarowej. Wylać pozostałą część masy serowej.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 C i piec około 2 godzin. W razie konieczności wierzch piekarnika przykryć folią aluminiową, żeby się nie przypalił (to dopiero wtedy jak się góra zetnie, żeby się nie przykleiła do folii)
- Wystudzić i wstawić przed podaniem do lodówki (najlepiej na noc)
Keyword rabarbar, sernik
Podrzucam też przepis na Ciasto z masą rabarbarową i kremem budyniowym – kroolinaria