Szukaj
Close this search box.
sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą i jeżynami

Króliś (doświadczalny) poleca: sernik z białą czekoladą i jeżynami
Każdy serniczek w konefkowym domu, witany jest z otwartymi ramionami. Ten jest ze sporą ilością białej czekolady, kremowy i ciężki. Smak przełamują trochę kwaskowe jeżyny.
I choć, każdy serniczek Konefka chętnie przygarnie, bo z niej taki serniczkowy potwór, ale bardziej jej jednak ostatnimi czasy pasują te puszyste serniki, dlatego kolejnym razem będzie coś lżejszego.
Króliś (doświadczalny), jak to króliś… słodkożerca wszystkiego, co zawiera choćby śladowe ilości cukru, więc i tym razem bez mrugnięcia powieki, pochłonął pół serniczka za jednym posiedzeniem.

sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą i jeżynami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 15 minuty
12 godziny
Łączny czas 13 godziny 30 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Składniki na spód

  • 250 g ciasteczek lotus biscoff mogą być inne
  • 80 g masła

Składniki na masę serową:

  • 400 g białej czekolady
  • 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 4 duże jajka
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
  • ziarenka z połowy laski wanilii

dodatkowo

  • 400 g świeżcyh jeżyn

Instrukcje
 

Na spód

  • Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (24 cm). Mocno uklepać i docisnąć

Na sernik

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić – czekolada powinna być płynna.
  • W misie umieścić resztę składników na masę serową. Wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Dodać roztopioną białą czekoladę i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
  • Połowę masy wylać na ciasteczkowy spód, dodać jeżyny i na wierzch wylać pozostałą masę serową.
  • Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i sernik z białą czekoladą piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160ºC.
  • Owiniętą folią aluminiową tortownicę z sernikiem włożyć do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Można też do blaszki wlać wody i ustawić ją pod sernikiem
  • Wystudzony sernik z białą czekoladą umieścić na noc w lodówce. Po 12 godzinach chłodzenia sernik uzyska odpowiednią konsystencję.
Słowo kluczowe biała czekoada, jeżyny, pieczony sernik
sernik z jezynami

sernik z białą czekoladą i jeżynami

sernik pieczony z jezynami

Podrzucam też przepis na Sernik z nadzieniem śliwkowym – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube