Króliś (doświadczalny) poleca: sernik z białą czekoladą i jeżynami
Każdy serniczek w konefkowym domu, witany jest z otwartymi ramionami. Ten jest ze sporą ilością białej czekolady, kremowy i ciężki. Smak przełamują trochę kwaskowe jeżyny.
I choć, każdy serniczek Konefka chętnie przygarnie, bo z niej taki serniczkowy potwór, ale bardziej jej jednak ostatnimi czasy pasują te puszyste serniki, dlatego kolejnym razem będzie coś lżejszego.
Króliś (doświadczalny), jak to króliś… słodkożerca wszystkiego, co zawiera choćby śladowe ilości cukru, więc i tym razem bez mrugnięcia powieki, pochłonął pół serniczka za jednym posiedzeniem.
Sernik z białą czekoladą i jeżynami
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 1 hour hr 15 minutes mins
12 hours hrs
Total Time 13 hours hrs 30 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Składniki na spód
- 250 g ciasteczek lotus biscoff mogą być inne
- 80 g masła
Składniki na masę serową:
- 400 g białej czekolady
- 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie
- 4 duże jajka
- 300 g kwaśnej śmietany 18%
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
- ziarenka z połowy laski wanilii
dodatkowo
- 400 g świeżcyh jeżyn
Instructions
Na spód
- Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (24 cm). Mocno uklepać i docisnąć
Na sernik
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić – czekolada powinna być płynna.
- W misie umieścić resztę składników na masę serową. Wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Dodać roztopioną białą czekoladę i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
- Połowę masy wylać na ciasteczkowy spód, dodać jeżyny i na wierzch wylać pozostałą masę serową.
- Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i sernik z białą czekoladą piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160ºC.
- Owiniętą folią aluminiową tortownicę z sernikiem włożyć do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Można też do blaszki wlać wody i ustawić ją pod sernikiem
- Wystudzony sernik z białą czekoladą umieścić na noc w lodówce. Po 12 godzinach chłodzenia sernik uzyska odpowiednią konsystencję.
Keyword biała czekoada, jeżyny, pieczony sernik
Podrzucam też przepis na Sernik z nadzieniem śliwkowym – kroolinaria