Króliś (doświadczalny) poleca: sernik z nadzieniem śliwkowym
Nareszcie przylazł weekend, więc weekendowym zwyczajem mamy dla królisia (doświadczalnego) pyszne słodkości. Już w piątek, króliś doświadczalny przebiera nóżkami, bo nie może doczekać się ciasta.
Nieważne, że międzyczasie padają postulaty, precz z ciastami i nie „bendem tego żarłem” bo ciasto to zło wcielone i sam szatan z rogami, ale weź nie zrób ciasta to jest płacz, zgrzytanie zębami i rzucanie się po podłodze połączone z wyrywaniem kudłów.
W postaci słodkości mamy SERNIK NA JOGURTACH GRECKICH Z NADZIENIEM ŚLIWKOWYM. To nadzienie śliwkowe to nic innego, jak duszone śliwki z cukrem połączone z budyniem w galaretką w proszku.
Sernik boski, bo i słodki i lekko kwaskowy. Chwila przyjemności tylko dla Ciebie.

Sernik z nadzieniem śliwkowym
Ingredients
Na spód
- 180 g herbatników lotus
- 60 g masła roztopionego
Na nadzienie śliwkowe
- 700 g śliwek pokrojonych w ćwiartki
- 1/2 szkl cukru
- 20 g budyniu w proszku
- 40 g galaretki z owoców leśnych
Na sernik
- 1200 ml jogurtu greckiego
- 2 szkl cukru
- 7 jaj białka i żółtka osobno
- 80 g budyniu w proszku
- 1 szkl oleju
Instructions
Na spód sernika
- Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (26 cm). Mocno uklepać i docisnąć. Wstawić do lodówki.
Na nadzienie śliwkowe
- Śliwki umieścić w rondelku. Dodać cukier i dusić na średnim ogniu kilka minut. Jak cukier połączy się ze śliwkami, dodać budyń i galaretkę w proszku. Dobrze wymieszać i chwilę razem gotować. Odstawić do wystudzenia
Na sernik
- Do żółtek dodać szklankę cukru i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać jogurty greckie, olej i wsypać budyń w proszku.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru. Następnie dodać do masy jogurtowej i delikatnie połączyć.
- Kilka łyżek masy wyłożyć na masę ciasteczkową. Następnie dodać śliwki. Podana ilość owoców może być za duża. Część zblendowałam i zrobiłam z tego polewę na sernik. Wylać pozostałą część masy serowej.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 C i piec około 2 godzin. W razie konieczności wierzch piekarnika przykryć folią aluminiową, żeby się nie przypalił (to dopiero wtedy jak się góra zetnie, żeby się nie przykleiła do folii)
- Wystudzić i wstawić przed podaniem do lodówki (najlepiej na noc)




Podrzucam też przepis na Kluski ziemniaczane ze śliwkami – kroolinaria