Króliś (doświadczalny) poleca: Sernik na zimno z białą czekoladą i pistacjowym kremem
Słodko, kremowo i lekko…jeśli mówimy o serniczku. Serniczek delikatny, a to dzięki dodatkowi ubitych białek.
Do tego troszkę Konefce ten krem pistacjowy nie pasuje, bo jakoś był taki twardawy, co psuło lekkość serniczka.
Sam kremik pistacjowy uwielbia, ale coś nie pykło z tym serniczkiem akurat. Nie szkodzi, króliś i tak zeżarł.
W sumie trochę dziwne, bo takich detali to się właśnie normalnie króliś czepia a nie wszystkożerna Konefka. Serniczek na bank jeszcze będzie robiony ale z modyfikacjami jeśli chodzi o górę
Sernik na zimno z kremem pistacjowym
Czas przygotowania 45 minuty minut
6 godziny godzin
Łączny czas 6 godziny godzin 45 minuty minut
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Na ciasteczkowy spód
- 250 g ciastek biscoff lotus
- 80 g masła roztopionego
Na masę sernikową
- 600 g twarogu trzykrotnie mielonego może też być serek typu philadelphia
- 300 ml śmietany kremówki
- 200 g białej czekolady
- 4 białka rozmiar M
- 3/4 szkl drobnego cukru do wypieków
- 16 listków żelatyny lub 26 g żelatyny w proszku
dodatkowo
- 200 g 1 słoiczek lub więcej kremu pistacjowego
- pół szklanki lub więcej posiekanych pistacji
Instrukcje
Na ciasteczkowy spód
- Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (25 cm). Mocno uklepać i docisnąć. Wstawić do lodówki
Na masę sernikową
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- (*żelatyna w proszku-żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić – powinna pozostać płynna.
- Ubić białka z cukrem na sztywną masę.
- W misie miksera umieścić kremówkę i ubić. Do kremówki dodać ser i połączyć razem. Następnie dodać białą czekoladę. Połączyć z masą i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać. Następnie dodać ubite białka. Robić to na raty, do mieszania używając szpatułki. Jak masa się dobrze połączy, wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzch wyłożyć krem pistacjowy. Ja go wcześniej lekko podgrzałam w słoiczku, wstawionym do gorącej wody
Słowo kluczowe biała czekolada, pistacje, sernik, sernik na zimno
Podrzucam też przepis na Sernik pistacjowy – kroolinaria
Użyty krem pistacjowy