Szukaj
Close this search box.

Sernik pistacjowy

Króliś (doświadczalny) poleca: pieczony sernik pistacjowy
Cuś ostatnio wzięło Konefkę na pistacje. Jakby mogła to byłyby na śniadanie, obiad i kolację i każde ciasto czy deser byłby z pistacjami. Pewnie za jakiś czas, Konefce ta faza przejdzie, ale na razie chwilo trwaj.
Pasta pistacjowa posłużyła do zrobienia obłędnego sernika. Tym razem sernik pieczony na spodzie z imbirowych ciasteczek z polewą śmietankową. Sernik jest mega kremowy, smak pistacji przyjemnie wyczuwalny. Do tego filiżanka kawy i macie idealne popołudnie.
Aby było bardziej perfekcyjnie, Królisiowi (doświadczalnemu) organizujecie jakies zajęcia rekreacyjne poza domem, typu walka ze smokiem czy ratowanie sierotki Marysi. Wy w tym czasie możecie oddać się błogie rozpuście sernikowej

sernik pistacjowy

sernik pistacjowy

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
6 godziny
Łączny czas 8 godziny
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na ciasteczkowy spód

  • 250 g ciastek biscoff lotus
  • 80 g masła roztopionego

Na masę sernikową

  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
  • 200 g pasty pistacjowej
  • 100 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 duże jajka
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki aromatu pistacjowego lub ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Na polewę śmietankową:

  • 250 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje
 

Na ciasteczkowy spód

  • Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (25 cm). Mocno uklepać i docisnąć. Podpiec w temperaturze 175°C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.

Na masę sernikową

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować tylko do połączenia składników. Można też użyć rózgi kuchenną. Masy nie wolno za długo miksować, aby za bardzo nie napowietrzać masy serowej. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód i wyrównać.
  • Sernik pistacjowy piec w temperaturze 170°C w kąpieli wodnej przez około 55 – 60 minut. Jeśli po tym czasie zauważycie. że sernik nadal ma lekko płynną konsystencję, wydłużyć czas pieczenia. Sernik wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Na polewę śmietankową

  • Wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać. Gotową polewę wylać na sernik i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Słowo kluczowe pistacje, sernik
sernik pistacjowy z polewą
sernik z pistacjami
sernik o smaku pistacjowym

Inspiracja pochodzi z https://mojewypieki.com/przepis/sernik-pistacjowy-z-polewa-smietankowa

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube