Szukaj
Close this search box.

Sernik kawowy

Króliś (doświadczalny) poleca: sernik kawowy

Tym razem kawowa propozycja od Konefki. Sernik kawowy, polewa też kawowa. Jest intensywnie, jest też smacznie. Konefka jest raczej z tych, co wolą puszyste serniki. Ten zdecydowanie nie jest puszysty, ale przez to, że kawowy to Konefka jest mu w stanie wybaczyć nawet tą ciężkość i kremowość.
No i elegancko wygląda, stanowczo za elegancko dla królisia (doświadczalnego), ale niech i ta menda zazna trochę luksusu, choćby miałby to być luksus na talerzu. Szybko się robi, nie są to jakieś mecyje. Nawet ktoś tak mało ogarnięty jak Konefka nic nie spierdzielił, więc do dzieła

sernik kawowy

Sernik kawowy

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
8 godziny
Łączny czas 10 godziny
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na ciasteczkowy spód

  • 180 g herbatników imbirowych lotus biscoff
  • 80 g roztopionego masła

Na masę serową

  • 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego trzykrotnie
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 100 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • 2 łyżki budyniu w proszku
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku

Na polewę

  • 120 g mlecznej czekolady
  • 120 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki whisky
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku

dodatkowo

  • 12 szt ferrero rocher do dekoracji
  • rozdrobnione pistacje opcjonalne

Instrukcje
 

Na ciasteczkowy spód

  • Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (26 cm). Mocno uklepać i docisnąć

Na masę serową

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W misie miksera umieścić twaróg, jajka, cukier, budyń i zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać kawę i zmiksować do połączenia. Na sam koniec dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia.
  • Sernik kawowy piec w temperaturze 150ºC przez około 90 minut, najlepiej bez termoobiegu. Można wstawić pod spód sernika naczynie z wodą, żeby nawilżało sernik. Przestudzić w stygnącym piekarniku, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.

Na polewę

  • Śmietankę podgrzać, do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę. Poczekać aż się połączy ze śmietanką, wymieszać. Dodać alkohol i kawę. Wymieszać, lekko wystudzoną wylać na wierzch sernika.
  • Sernik udekorować pistacjami i ferrero rocher
Słowo kluczowe kawa, pieczony sernik, sernik kawowy
sernik kawowy

sernik z kawą

kremowy sernik kawowy

sernik z polewą kawową

sernik kawowy z polewą

Podrzucam też przepis na Puszyste kawowe muffinki – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube