Króliś (doświadczalny) poleca: puszyste kawowe muffinki
Konefka przedstawia: oto pani puchatość. Idealna na deser. Lekka, słodka, kawowa i wypełniona budyniowym kremem kawowym.
Potrzebujesz jej w swoim życiu, zwłaszcza na początku stycznia, gdy trzeba jakoś wrócić do rzeczywistości po świątecznych atrakcjach. Ta muffinka, na bank poprawi Wam nastrój i zapomnicie o całym bożym świecie, nawet o czającym się za rogiem królisiu (doświadczalnym).
Puszyste kawowe muffinki
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Na muffinki
- 80 ml mleka
- 60 ml oleju
- 110 g mąki pszennej
- 6 jajek żółtka i białka osobno
- 90 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej instant puder
Na krem budyniowy
- 800 ml mleka
- 95 g budyniu w proszku
- 1 szklanka cukru
- 50 g masła
- 3-4 łyżki śmietanki do sosów
- 2- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej instant puder
Instrukcje
Na muffinki
- W większej misce umieścić mleko, dodać olej i roztrzepać dobrze rózgą do połączenia składników. Następnie dodać przesianą mąkę i powoli, ale dokładnie połączyć. Dodać zółtka i znów dobrze połączyc do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać kawę. Wymieszać Przepuścić przez sitko, żeby pozbyć sie wszystkich drobinek. Masa musi być super gładka.
- W osobnej misce ubić białka z cukrem na sztywną masę. W trzech turach dodać do wcześniej przygotowanej masy. Łączyć szpatułką delikatnie, żeby masa była bardzo delikatna. Nie używać miksera. Tak połączoną masę umieścić w papilotkach do mufinek. Wypełnić je masą do 3/4 wysokości. Potrzebujesz około 15 papilotek. Piec 50 minut w temperaturze 130C, następnie zwiększyć do 150C i piec kolejne 15 minut. W trakcie kontrolować czy się nie przypalają. Wystudzić.
Na masę budyniową
- 800 ml mleka podzielić na dwie części. 300 ml mleka umieścić w garnuszku, dodać budyń w proszku i dobrze połączyć. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mleko wymieszane z budyniem i gotować cały czas mieszając do zgęstnienia. Pod koniec dodać masło i dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Budyń przełożyć do malaksera i miksować. Dodać śmietankę i miksować do momentu aż krem będzie gładki. Pod koniec dodać kawę i dobrze wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką i nadziać muffinki
- Nie musicie mieć takich papilotek jak ja. Końcówka do kremu w zdjęciu niżej
Słowo kluczowe kawa, krem budyniowy, muffinki
Podrzucam też przepis Przepis na: muffinki Łosiopodobne – kroolinaria