Szukaj
Close this search box.
Puszyste kawowe muffinki

Puszyste kawowe muffinki

Króliś (doświadczalny) poleca: puszyste  kawowe muffinki 

Konefka przedstawia: oto pani puchatość. Idealna na deser. Lekka, słodka, kawowa i wypełniona budyniowym kremem kawowym. 

Potrzebujesz jej w swoim życiu, zwłaszcza na początku stycznia, gdy trzeba jakoś wrócić do rzeczywistości po świątecznych atrakcjach. Ta muffinka, na bank poprawi Wam nastrój i zapomnicie o całym bożym świecie, nawet o czającym się za rogiem królisiu (doświadczalnym).

Puszyste kawowe muffinki

Puszyste kawowe muffinki

Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na muffinki

  • 80 ml mleka
  • 60 ml oleju
  • 110 g mąki pszennej
  • 6 jajek żółtka i białka osobno
  • 90 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej instant puder

Na krem budyniowy

  • 800 ml mleka
  • 95 g budyniu w proszku
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g masła
  • 3-4 łyżki śmietanki do sosów
  • 2- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej instant puder

Instrukcje
 

Na muffinki

  • W większej misce umieścić mleko, dodać olej i roztrzepać dobrze rózgą do połączenia składników. Następnie dodać przesianą mąkę i powoli, ale dokładnie połączyć. Dodać zółtka i znów dobrze połączyc do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać kawę. Wymieszać Przepuścić przez sitko, żeby pozbyć sie wszystkich drobinek. Masa musi być super gładka.
  • W osobnej misce ubić białka z cukrem na sztywną masę. W trzech turach dodać do wcześniej przygotowanej masy. Łączyć szpatułką delikatnie, żeby masa była bardzo delikatna. Nie używać miksera. Tak połączoną masę umieścić w papilotkach do mufinek. Wypełnić je masą do 3/4 wysokości. Potrzebujesz około 15 papilotek. Piec 50 minut w temperaturze 130C, następnie zwiększyć do 150C i piec kolejne 15 minut. W trakcie kontrolować czy się nie przypalają. Wystudzić.

Na masę budyniową

  • 800 ml mleka podzielić na dwie części. 300 ml mleka umieścić w garnuszku, dodać budyń w proszku i dobrze połączyć. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mleko wymieszane z budyniem i gotować cały czas mieszając do zgęstnienia. Pod koniec dodać masło i dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Budyń przełożyć do malaksera i miksować. Dodać śmietankę i miksować do momentu aż krem będzie gładki. Pod koniec dodać kawę i dobrze wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką i nadziać muffinki
  • Nie musicie mieć takich papilotek jak ja. Końcówka do kremu w zdjęciu niżej
Słowo kluczowe kawa, krem budyniowy, muffinki
muffinki kawowe

muffinki kawowe z kremem

kawowe muffinki z kremem kawowym

delikatna muffinka z kremem

muffinki z nadzieniem kawowym

Podrzucam też przepis Przepis na: muffinki Łosiopodobne – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube