Króliś (doświadczalny) poleca: sałatka ze szparagami, truskawkami i wędzonym łososiem
No kto inny, jak nie króliś (doświadczalny), dla którego Konefka gotuje, mógłby polecić lekką, letnią sałatkę? No rejczel, że nie Konefka, bo u Konefki to serce mówi, kobieto wcinaj mięsko i kluseczki…no ale fakt, dupa krzyczy, żryj sałatę.
Tym razem, w ramach wyjątku, Konefka posłuchała mózgu, który cały czas jej darł się jej do ucha, jak tylko pomyślała o kluseczkach: będziesz tego żałować, będziesz tego żałować i tak do stanu wymiotnego.
Co by pozbyć się tych głosów w głowie, Konefka zrobiła sałatkę z mixu sałat, szparagów, truskawek, ogórka i wędzonego łososia. Aby przełamać tą zdrowość dorzuciła w ramach przekory serek pleśniowy. Całość polana miodowo musztardowym dressingiem.
Króliś (doświadczalny) zażerał się sałatką jak „gupi”. Konefce najlepiej z sałatki podeszły soczyste truskaweczki. Coś zdrowego odhaczone, czas na jakieś kulinarne grzeszki następnym razem

Sałatka ze szparagami i truskawkami
Ingredients
Na szparagi
- 500 g świeżych zielonych szparagów – jeden pęczek
- pół łyżeczki soli i cukru
- woda
Na sałatkę
- Mix sałat
- ugotowane szparagi
- 200 g truskawek pokrojonych w talarki
- 1 opakowanie płatów wedzonego łososia
- 1 ogórek pokrojony w długie pasy
- ser pleśniowy opcjonalnie
Dressing do sałatki:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
Instructions
Na szparagi
- Oderwać zdrewniałe końcówki szparagów. Gotować ok 4 min w małej ilości lekkowody. Odcedzić
Na sałatkę
- Na talerzu ułożyć mix sałat, na to wyłożyć szparagi, truskawki i ogórek i łososia. Posypać serem plesniowym. Polać dressingiem.
Dressing do sałatki:
- Wymieszać sok z cytryny, oliwę, ocet balsamiczny i miód. Polać sałatkę i gotowe.



A tu przepis na naleśniki ze szparagami https://kroolinaria.pl/przepis-na-nalesniki-z-wedzonym-lososiem-i-szparagami/