Króliś (doświadczalny) poleca: naleśniki z wędzonym łososiem i szparagami
Takie danie wymyślone na tzw kolanie. Po znajomości Konefka dostała trzy opakowania wędzonego łososia, więc trzeba było je jakoś kreatywnie wykorzystać, bo to nie „som tanie rzeczy” 😉 Szkoda byłoby zmarnować.
Takim oto sposobem powstały naleśniki posmarowane kremowym serkiem, posypane nacią pietruszki, nafaszerowane owym łososiem i gotowanymi szparagami.
Pomysł na fajny obiad, można też ten pomysł wykorzystać na śniadanie, czy jakąś imprezkę ze znajomymi. Króliś nie zamierzał robić imprezki, bo wiedział, że wtedy musiałby się smakołykami dzielić, a Króliś nie jest z tych, co oddaje takie smakołyki innym.
Koniecznie zróbcie takie nalesniki, bo „serio, serio” to szybkie w wykonaniu danie i zachwyci nawet tych kręcących nosem.
Przepis na: naleśniki z wędzonym łososiem i szparagami
Ingredients
Na naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody najlepiej gazowanej
- szczypta soli
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
dodatkowo
- 9 plastrów wędzonego łososia
- 1 opakowanie kremowego serka typu philadelphia
- 1 pęczek posiekanej naci pietruszki
- 18 ugotowanych szparagów
Instructions
Na naleśniki
- Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
- Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
- Naleśnik posmarować serkiem, posypać natką pietruszki. Następnie ułożyć plastry łososia. Na wierzch każdego naleśnika nałożyć sześć szparagów. Zwinąć ciasno w rulon i pokroić na kawałki
Podrzucam pomysł na nalesniki z sałatką z buraka https://kroolinaria.pl/przepis-na-nalesniki-z-lososiem-i-salatka-z-burakow/