Króliś (doświadczalny) poleca: Sałatka z awokado, truskawkami i przegrzebkami
🥑Niby kilka prostych składników, ale powiało wielkim światem 😉 Pewnie to zasługa przegrzebków. Jeśli wolicie bardziej ekonomiczną wersję, lub nie lubicie owoców morza, jak Konefka, to spokojnie można tą część pominąć. Sałatka jest smaczna w obu wersjach.
🥑Mix sałat, awokado, truskawki, owoc granatu, dressing, trochę pokruszonej fety i wedle uznania przegrzebki lub też bez nich. W 15 minut macie pychotkową sałatkę, do tego bez fałszywej skromności, efektownie wyglądającą. Do tego może jakaś bagietka i wino. Podarujcie sobie odrobinę luksusu, a co!!!
🥑Króliś (doświadczalny) po skosztowaniu, zaczął nawet nucić piosenkę Piaska „prawie do nieba wzięłaś mnie”. Szkoda, że prawie, bo mógłby sobie w tym niebie już spokojnie kicać, bez wiecznego marudzenia, że jedzenie dupy nie urywa. No ale marzenia odkładamy na inne, lepsze czasy i cieszymy się obłędnym smakiem sałatki.
Sałatka z awokado, truskawkami i przegrzebkami
Składniki
Na sałatkę
- 2 dojrzałe awokado pokrojone w paski
- mix sałat
- 120 g truskawek pokrojonych w plasterki
- 1/2 opakowania sera feta
- 3 łyżki owocu granatu
Dodatkowo (niekoniecznie)
- 10 szt przegrzebków
- klarowane masło
- sól do smaku
Dressing do sałatki:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
Instrukcje
Na sałatkę
- Na talerzu ułożyć mix sałat, na to wyłożyć awokado, truskawki i granat. Posypać fetą. Polać dressingiem. Jeśli robiliście przegrzebki dodac na końcu.
Dressing do sałatki:
- Wymieszać sok z cytryny, oliwę, ocet balsamiczny i miód. Polać sałatkę i gotowe.
Na przegrzebki
- Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni i podawać z sałatką
Podrzucam też pomysła na cytrynowe risotto z przegrzebkami https://kroolinaria.pl/cytrynowe-risotto/