Filmik jak przygotować risotto https://www.youtube.com/watch?v=93lj0i3Sbew
Cytrynowe risotto. Kolejny pomysł na danie, który nie wymaga specjalnego wysiłku czy wielu produktów, żeby zadowolić foszastego Królisia (doświadczalnego) Cytrynowe risotto, które podbiło oziębłe serce największej marudy w internecie. Pan maruda Królik znany jako “nie bende tego jadłe” latał dwa razy po dokładkę. Kurna nawet mi się zrymowało. Króliś wyzwala we mnie poetyckie pokłady, o których nie miałam pojęcia Risotto to też poezja smaku i aromatu… cholera za patetycznie, ale robi wrażenie
Cytrynowe risotto
Składniki
- 1 por pokrojony w plasterki
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 szkl ryżu arborio
- 2 limonki sok
- 1 limonka starta skórka
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- szczypta szafranu
- 400 ml szafranu
- 1/3 szkl białego wina
Instrukcje
- Na patelni rozpuścić masło. Na rozpuszczone masło wrzucić pora. Chwilę przesmażyć i dodać czosnek. Wymieszać z porem. Następnie doprawić ziołami prowansalskimi. Smażyć z ziołami około 2 minut. Na przesmażonego pora wsypać ryż i smażyc razem ze 3 minuty. Wlać wino i odparować. Wlac porcję bulionu. Gotować do momentu aż ryż wchłonie cały płyn i dolac kolejną porcję bulionu. Dodać szafranu. Gotować przez około 30 min aż do wyczerpania bulionu. Pod koniec dodać sok z limonek i dobrze wymieszać. Dodać startą na tarce skórkę z limonki. Przed podaniem posypac parmezanem. Podawać według uznania. U mnie był to w jednej wersjo dorsz z piekarnika w drugiej przegrzebki