Króliś (doświadczalny) poleca: sałatkę z arbuzem i wędzonym pstragiem
„Lato Lato wszędzie
Zwariowało oszalało moje serce”
Formacja Nieżywych Schabuff
Lato, lato…wszystko pięknie, ładnie, ale qurna ten żar z nieba to mógłby już sobie pójść w siną dal. Na konefkowym zadupiu od tygodnia, dzień w dzień słońce napieprza po oczach i temperatury powyżej trzydziestu kilku stopni.
Nie po to się Konefka na angielską wieś przeprowadzała, żeby teraz męczyć się z upałami. Miało padać żabami z nieba, miało być wietrznie i zimno.
Dobra, ponarzekalismy sobie a teraz Konefka podrzuca pomysła co jeść jak na dworze tropiki.
Najlepiej jakąś zieleninę i żeby nie musieć stać przy garach. Mamy więc sałatkę z arbuza, szparagów (3 minuty gotowania, tyle da się wytrzymać), cukinii, mixu sałat, wędzonego pstrąga i miodowego dressingu.
Takie żarcie Konefkę w zęby gryzie, ale króliś (doświadczalny) w siódmym niebie. Konefka wypiła za to koktajl owocowy z kefirem i tez była cała w skowronkach. Jak lubicie sałatki, jak króliś to z czystym sumieniem Konefka poleca.
Sałatka z arbuzem i wędzonym pstrągiem
Ingredients
Na szparagi
- 500 g świeżych zielonych szparagów – jeden pęczek
- pół łyżeczki soli i cukru
- woda
Na sałatkę
- Mix sałat
- pędy groszku
- ugotowane szparagi
- 1/4 arbuza pokrojona w trójkąty
- 1 opakowanie plastrów wędzonego pstrąga
- 1 cukinia pokrojona we wstążki
- ser feta opcjonalnie
Dressing do sałatki:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
Instructions
Na szparagi
- Oderwać zdrewniałe końcówki szparagów. Gotować ok 4 min w małej ilości wody. Odcedzić
Na sałatkę
- Na talerzu ułożyć mix sałat, na to wyłożyć szparagi, arbuza, wstążki cukinii i łososia. Posypać serem feta. Polać dressingiem.
Dressing do sałatki:
- Wymieszać sok z cytryny, oliwę, ocet balsamiczny i miód. Polać sałatkę i gotowe.
A tu inny sposób na wykorzystanie szparagów https://kroolinaria.pl/szparagowe-zawijance/