Szukaj
Close this search box.

Sałatka z arbuzem i wędzonym pstrągiem

Króliś (doświadczalny) poleca: sałatkę z arbuzem i wędzonym pstragiem
„Lato Lato wszędzie
Zwariowało oszalało moje serce”
Formacja Nieżywych Schabuff
Lato, lato…wszystko pięknie, ładnie, ale qurna ten żar z nieba to mógłby już sobie pójść w siną dal. Na konefkowym zadupiu od tygodnia, dzień w dzień słońce napieprza po oczach i temperatury powyżej trzydziestu kilku stopni.
Nie po to się Konefka na angielską wieś przeprowadzała, żeby teraz męczyć się z upałami. Miało padać żabami z nieba, miało być wietrznie i zimno.
Dobra, ponarzekalismy sobie a teraz Konefka podrzuca pomysła co jeść jak na dworze tropiki.
Najlepiej jakąś zieleninę i żeby nie musieć stać przy garach. Mamy więc sałatkę z arbuza, szparagów (3 minuty gotowania, tyle da się wytrzymać), cukinii, mixu sałat, wędzonego pstrąga i miodowego dressingu.
Takie żarcie Konefkę w zęby gryzie, ale króliś (doświadczalny) w siódmym niebie. Konefka wypiła za to koktajl owocowy z kefirem i tez była cała w skowronkach. Jak lubicie sałatki, jak króliś to z czystym sumieniem Konefka poleca. 

Sałatka z arbuzem i wędzonym pstrągiem

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Łączny czas 20 minuty
Rodzaj Salad
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

Na szparagi

  • 500 g świeżych zielonych szparagów – jeden pęczek
  • pół łyżeczki soli i cukru
  • woda

Na sałatkę

  • Mix sałat
  • pędy groszku
  • ugotowane szparagi
  • 1/4 arbuza pokrojona w trójkąty
  • 1 opakowanie plastrów wędzonego pstrąga
  • 1 cukinia pokrojona we wstążki
  • ser feta opcjonalnie

Dressing do sałatki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu

Instrukcje
 

Na szparagi

  • Oderwać zdrewniałe końcówki szparagów. Gotować ok 4 min w małej ilości wody. Odcedzić

Na sałatkę

  • Na talerzu ułożyć mix sałat, na to wyłożyć szparagi, arbuza, wstążki cukinii i łososia. Posypać serem feta. Polać dressingiem.

Dressing do sałatki:

  • Wymieszać sok z cytryny, oliwę, ocet balsamiczny i miód. Polać sałatkę i gotowe.
Słowo kluczowe arbuz, cukinia, pstrąg, ser feta, szparagi
Sałatka z arbuzem i wędzonym pstrągiem
Sałatka ze szparagami i cukinią
Lekka sałatka z arbuzem i wędzona rybą

A tu inny sposób na wykorzystanie szparagów https://kroolinaria.pl/szparagowe-zawijance/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube