Szukaj
Close this search box.

Ruskie kopytka z sosem porowym

Komuś tam się kiedyś przyśniło, że mu się chce pierogów ruskich, a że to pewnikiem była leniwa menda, to se wymyśliła, że pójdzie na skróty i zrobi ruskie kopytka. No taki wiecie, farsz od pierogów ruskich z dodatkiem mąki.

Nie jest to złe, Konefka powiedziałaby, że smacznie i da się zjeść ale nijak to się ma do farszu z pierogów. Farsz na pierogi to inna bajka i koniec kropka. 

Takie kluseczki można sobie czasem zrobić, ale …no właśnie ale. Nazwa ruskie kopytka taka Konefki zdaniem trochę na wyrost. Smacznie, sycąco, ale pierożki jednak rulez. 

Tu mamy kopytka połączone z sosem porowym. Tym razem było bezmięsnie. Od królisia (doświadczalnego) plus za danie wegetariańskie, ale minus bo kluseczki a kluseczki „som” złe, bo nie idą w cycki ani w ptaszka, tylko w inne miejsce 😉

Jak lubicie takie kombinacje, to śmiało róbcie, ale nie oczekujcie, że będzie smakowało jak pierożki, bo…nie będzie. 

Ruskie kopytka z sosem porowym

Ruskie kopytka z sosem porowym

Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

  • 750 g obranych i ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 375 g sera twarogowego przeciśniętego przez praskę
  • 1 1/2 średniej cebuli pokrojonej w kostkę i podsmażonej na złoty kolor
  • 1 jajko
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7 kopiastych łyżek mąki pszennej u mnie było 9
  • sól
  • pieprz ziołowy

Instructions
 

  • Podane składniki wymieszać w misce i zagnieśc jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej zrobić wałe. Następnie w mniej więcej równych odstępach pokroić pod skosem. Gotowe kluski wrzucać na posolony wrzątek. Od wypłynięcia na powierzchnię wody gotować ok 2 minuty na małym ogniu. Wyłowić przy pomocy łyżki cedzakowej. Podawać według uznania. U mnie był to sos porowy
Keyword biały ser, kopytka, kopytka serowe, ruskie, ziemniaki
kopytka ruskie

kopytka serowe

kopytka w sosie porowym

kluski ziemniaczane z serem

Podrzucam przepis na sos Makaron bucatini z sosem porowo boczkowym – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube