Obiad z serii, nie mam czasu stać przy garach, a żreć się chce. W sumie danie powstało, bo Konefka skitrała po zamrażarce jakiś boczek wędzony i trzeba było w końcu zrobić wietrzenie zapasów, zamiast kupować kolejne dobroci.
Do zrobienia obiadu potrzebujecie kilku składników: pora, boczku wędzonego, słodkiej śmietanki. Konefka z radości chlapnęła też trochę wina i dodała parmezanu. Do tego makaron. Może być każdy, ale Konefka kupiała jakiś czas temu jej ulubiony, bucatini. To taki makaron, co wygląda trochę jak spaghetti ale ma dziurkę idącą przez całą długość makaronu …i ta dziurka daje moc, bo ten sosik włazi do środka i makaron smakuje bosko.
Konefka poleca, pal licho z opinią królisia (doświadczalnego)
Makaron bucatini z sosem porowo boczkowym
Ingredients
Na sos
- 1 łyżka masła
- 1/3 szkl białego wytrawnego wina
- 200 g boczku
- 200 ml śmietanki 36%
- 1 średniej wielkości por pokrojony w plasterki
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 50 g tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
dodatkowo
- ugotowany makaron bucatini
Instructions
Na sos
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojony drobno boczek, podsmażyć. Następnie dodać pora, czosnek i przesmażyć z boczkiem. Następnie dodać 1/3 szkl białego wina. Dusić kilka minut. Następnie dodac bulion i zagotować. Dodać śmietankę i chwilę razem gotować aż odparuje trochę płyn. Na koniec dodac parmezan i dobrze wymieszać.
- Pod koniec połączyć z ugotowanym makaronem
Podrzucam też przepis na Makaronowe muszle z łososiem – kroolinaria