Szukaj
Close this search box.

Ruloniki drożdżowe z kremem pistacjowym

Króliś (doświadczalny) poleca: ruloniki drożdżowe z kremem pistacjowym
Takie tam, drożdżowe bułeczki ale zrobione w formie ruloników. Dzięki specjalnym nacięciom wyglądają odlotowo. Puchate, nadziane po kokardę kremem pistacjowym. Tzn część z nich, bo druga część napełniona kremem lotus biscoff, który został Konefce z jakiś innych wypieków.
 Fajne jako opcja śniadaniowa lub do kawy. Można też zapakować do pudełka z i tym pudełkiem wysłać królisia w jakąś daleką podróż. Przy opcji wypadu z bułeczkami jest szansa, że szybko nie wróci, bo nie będzie głodny. Ma się ten „łep” na karku. Konefce lepiej smakowały te pistacjowe, dlatego Królisiowi zapakowała z kremem biscoff

drożdzówki z kremem poistacjowym

Ruloniki drożdżowe z kremem pistacjowym

Prep Time 1 hour
Cook Time 30 minutes
1 hour 30 minutes
Total Time 3 hours
Course Dessert
Cuisine international
Servings 16

Ingredients
  

Na ciasto drożdżowe

  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
  • 75 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 250 g mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g masła roztopionego

dodatkowo

  • krem pistacjowy gotowy
  • krem lotus biscoff gotowy

do posmarowania bułeczek

  • jajko roztrzepane z mlekiem

Instructions
 

Na ciasto drożdżowe

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Rozwałkować w prostokąt. Podzielić na dwie części. Każdą część podzielić na 8 mniejszych prostokątów. Na każdym prostokącie zrobić nacięcia jedno obok drugiego, tak do połowy (zdjęcie niżej jak to powinno wyglądać przed pieczeniem). Na środku posmarować kremem. Połowę posmarować kremem pistacjowym a drugą połowę kremem biscoff. Zawijać jak gołąbki, w rulonik. Ułożyć obok siebie w blaszce wyłożonej pergaminem. Na jednej blaszce 8 sztuk.
  • Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
  • Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
  • Można polać lukrem i posypać pokruszonymi bezami

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki
Keyword bułeczki drożdżowe, drożdżówki, krem biscoff lotus, krem pistacjowy, pistacje
drożdzówki z nadzieniem pistacjowym
ruloniki drożdżowe z pistacjowym kremem
Drożdżówki z nadzieniem
drożdżówki z kremem biscoff

Podrzucam też przepis na Drożdżówki z serem i orange curdem – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube