Konefka poleca: drożdżówki z serem i orange curdem. Wcale, a wcale, żeby przeżyć orgazm nie potrzebujecie faceta…albo tej drugiej jakieś połówki, ze względu na preferencje. Rzeczony orgazm bardzo łatwo osiągniecie robiąc te bułeczki drożdżowe z serem i orange curdem.
I króliś (doświadczalny) może się bujać…no i taka drożdżówka nie złamie Wam serduszka, pójdzie ewentualnie w cycki czy tam przyrodzenie…ale to wszystko. Konefka serdecznie poleca te bułeczki i daje gwarancję orgazmicznych przeżyć.
Drożdżówki z serem i orange curdem
Prep Time 1 hour hr
Cook Time 30 minutes mins
1 hour hr 30 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na masę serową:
- 1/4 szkl cukru
- 1 żółtko
- 250 g zmielonego twarogu
- 2 łyżki budyniowego proszku
Na ciasto drożdżowe
- 550 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
- 75 g cukru
- 2 duże jajka
- 250 g mleka
- pół łyżeczki soli
- 75 g masła roztopionego
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- 1 słoik pomarańczowego curdu
Instructions
Na masę serową:
- Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać
Na ciasto drożdżowe
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Rozwałkować w prostokąt. Ciasto posmarować masą serową i pomarańczowym curdem. Zwinąć w roladę. Pokroić na 12 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w niewielkich odstępach. Na mojej blaszce zmieściło się 9 bułek. Pozostałe 3 były upieczone osobno. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
- Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
- Można polać curdem lub lukrem i posypać pokruszonymi bezami
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki
Keyword biały ser, bułeczki drożdżowe, drożdżówki, orange curd, pomarańcze
Podrzucam też przepis na sernik mocno pomarańczowy https://kroolinaria.pl/sernik-mocno-pomaranczowy/