Króliś (doświadczalny) poleca: rozgniecione ziemniaki z sosem śmietanowo rzodkiewkowym
Niby taki zwykły obiad, ale jednak trochę na wypasie. Owszem, są to ziemniory, ale takie podrasowane. Ugotowane ze skórką a potem rozgniecione i pieczone w piekarniku aż na koniec są takie mega chrupiące.
Do tych chrupiących ziemniorów mamy sos na bazie jogurtu, śmietany, serka favita z dodatkiem ogórków małosolnych, rzodkiewki i koperku.
W gratisie, Konefka dorzuciła kremowy ser buratta, ale może też być z samym sosem. Żarcie idealnie wpasowujące się w letnie klimaty
Rozgniecione ziemniaki z sosem śmietanowo rzodkiewkowym
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2
Ingredients
Na rozgniecione ziemniaki
- 10 sztuk ziemniaków baby w skórce
- olej opcjonalnie
- pieprz ziołowy
- sól
- szczypta suszonego tymianku i rozmarynu
- 4 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
Na sos jogurtowo śmietanowy
- 300 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 1/2 op sera favita
- 1 pęczek tartej rzodkiewki
- kilka ogórków kiszonych lub małosolnych startych
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1 pęczek posiekanego koperku
- sól
- pieprz ziołowy
dodatkowo
- 2 kulki sera burrata
Instructions
Na rozgniecione ziemniaki
- Ugotowane ziemniaki rozgnieść, posmarować olejem i czosnkiem, posypać przyprawami. Wstawić na ok 30 min do zrumienienia.
Na sos jogurtowo śmietanowy
- W dużej misce wymieszać jogurt, smietane i ser favita. Dodać rzodkiewkę i ogórki. Dodać koperek, sól, pieprz ziołowy, chrzan i dobrze wszystko wymieszać
- Ziemniaki podawać na sosie z kulką sera buratta. Jak nie macie sera burrata, może byc mozarella. Bez tego dodatku też będzie smacznie
Keyword jogurt grecki, ogórki kiszone, rzodkiewka, słodkie ziemniaki
Podrzucam też przepis na Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym – kroolinaria