Konefka poleca: rozgniecione ziemniaki z kiełbasą i mozzarellą
Obiad z serii: „nie mam na nic czasu bo oglądam seriale, nie mam na nic czasu, wcale a wcale” jak śpiewał zespół Kult.
I tu już nie chodzi o to, co spowodowało brak czasu, ale, że go notorycznie nie macie a jeść trzeba. Przy okazji takie czyszczenie lodówki, bo u Konefki lodówka jakby „letko” świeciła pustkami, a coś „trza” było na szybko wymyślić.
I tak oto mamy ugotowane ziemniaki, rozgniecione i podpieczone w piekarniku. Ziemniaki z mozzarellą, ale może być każdy inny ser. Do tego przesmazona kiełbasa z cebulą i pieczarkami. Możecie do tego zestawu dorzucić dowolne, pałętające się po lodówce warzywa jak papryka, czy marchewka.
Całość dekorujecie według uznania, u Konefki awokado i jakaś zielenina. Dzięki temu zabiegowi wygląda na danie pt „to nie som tanie rzeczy”
Smacznego
Rozgniecione ziemniaki z kiełbasą i mozarellą
Składniki
- 4 większe ziemniaki ugotowane w łupinkach
- 1 pętko kiełbasy pokrojone w kostkę
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 200 gr pieczarek pokrojonych w kostkę
- 1 łyżka oleju
- 2 kulki mozzarelli pokrojone w plastry
- awokado
- zielenina
- przyprawy:
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz ziołowy
- słodka papryka
Instrukcje
- Kiełbasę, cebulę i pieczarki podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
- Ugotowane ziemniaki rozgnieść, posmarować olejem i posypać przyprawami. Wstawić na ok 20 min do zrumienienia. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i ułożyć mozzarellę i farsz z kiełbasy. Wstawić na kolejne 5 minut. Podawać według uznania, u mnie awokado i zielenina
Podrzucam też przepis na kluski ziemniaczane z gulaszem https://kroolinaria.pl/gulasz-wolowy-z-ajvarem/