Konefka poleca: gulasz wołowy z ajvarem
„Wyjechali na wakacje wszyscy nasi podopieczni, jak nie ma dzieci w domu to jesteśmy niegrzeczni”
Wyjechali, a w zasadzie wyjechał na kilka dni największy lokalny terrorysta w postaci królisia doświadczalnego.
Kiedyś, bycie niegrzecznym znaczyło palenie szlugów po kątach i picie alkoholu, czy łażenie po imprezach. Teraz bycie niegrzecznym znaczy zapierdzielanie pod nieobecność królisia do sklepu i zakup mięsiwa 🙂
Jak konefka postanowiła, tak zrobiła i z niegrzeczności zrobiła gęsty gulasz wołowy z dodatkiem dyni, która się jeszcze gdzieś tam pałętała, z pieczarkami, papryką i ajvarem. A w gratisie kluseczki serowe. No orgazm jak nic.
Ciekawe, że do orgazmu nawet króliś niepotrzebny, bo są inne radości życia.
Gulasz wołowy z ajvarem
Składniki
Na gulasz
- 500 g wołowiny na gulasz
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 200 g pieczarek pokrojonych w kostkę
- 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
- 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 4 łyżki ajvaru
- olej
- 4 pomidory suszone pokrojone w paski
- 500 ml bulionu wołowego
Przyprawy do smaku
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- gorczyca
- cząber
- kmin rzymski
- majeranek
- sól
- pieprz
opcjonalnie
- 2 kromki chleba razowego
Instrukcje
Na gulasz
- Pokrojone w kostkę mięso natrzeć przyprawami i odstawić na najlepiej na noc. Na rozgrzanej z olejem patelni podsmażyć mięso z każdej strony. Wrzucić cebulę i chwile razem smażyć. Następnie wrzucić pieczarki. Smażyć 5 minut. Wlać bulion i dusić pod przykryciem przez około 60 min. Dodać paprykę, dynię, marchewkę, suszone pomidory i dusić kolejne 15 minut. Dodać ajvar i chwilę razem jeszcze gotować do odparowania płynu i zagęszczenia sosu. Można dodać również chleba razowego, żeby zagęścić sos na 20 min przed końcem gotowania.
Gulasz podany z kopytkami serowymi z tego przepisu https://kroolinaria.pl/kopytka-serowe-z-pistacjowym-pesto/