Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem brie/ Mushroom and brie chicken roulades

Króliś doświadczalny sterroryzowany, poleca roladki z kurczaka napakowane pieczarkami i mega kremowym serem brie. Do tego w gratisie szyneczka parmeńska. Przy takim zestawie można było w ciemno obstawiać „radość” Królisia doświadczalnego na widok obiadu. Na hasło „nie bendem tego jadłem”, Efce puściły nerwy.

No bo nie po to lazła do tego sklepu, szukała dorodnej piersi, by potem wysłuchiwać tych paździerzy, że Króliś nawet tego wzrokiem nie zaszczyci. A jak Efce puściły nerwy, to w ruch poszły bardzo kwieciste słowa, pełne miłości pt. „a idź w pipę futrzaku” (tfu, tfu, Konece kiedyś sczeźnie ten niewyparzony jęzor. Na myśli Konefka miała oczywiście oddal się w pokoju i miłości, a niech twa nieustająca radość bryka entuzjastycznie). 

Już Konefka miała poprzeć polecenie że obiad ma być zjedzony bez szemrania użyciem narzędzia perswazji w postaci tłuczka, ale Króliś poszedł po rozum po głowy (trochę to trwało bo miał daleko), niemniej jednak wreszcie tam dotarł, opamiętał się i zjadł będąc przypartym do muru spojrzeniem Konefki (trzymającej tłuczek w dłoni). Jak już wziął pierwszy kęs to przepadł i skończyło się gadanie, że on czegoś „nie bendem jadłem”, bo na jednej porcji się nie skończyło…

Przepis na sos do roladek znajdziecie tutaj https://kroolinaria.pl/placuszki-serowe/

Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem brie

Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 3

Ingredients
  

Na nadzienie pieczarkowe

  • 200 gramów pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 1/2 średniego pora pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • sól pieprz

Na roladki

  • 3 piersi z kurczaka
  • 120 gramów sera Brie Castello po 4 plasterki na 1 pierś
  • 12 plasterków szynki parmeńskiej po 4 plasterki na pierś

Instructions
 

Na nadzienie pieczarkowe

  • Na rozgrzany olej wrzucić pora, podsmażyć. Następnie dodać pieczarki, wymieszać i podsmażyć. W trakcie smażenia dodać czosnek i przyprawy. Przygotowany farsz odstawić do wystudzenia

Na roladki

  • Pierś naciąć po środku, ale nie przekrawać do końca. Rozłożyć na blacie i rozbić delikatnie tłuczkiem. Posypać solą, pieprzem, przyprawami. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie nałożyć na wierzch farsz pieczarkowy i ser brie. Zwinąć w roladę i zawinąć ciasno w plastry szynki parmeńskiej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 40 min. Podawać według uznania.
Keyword Królikowe hity, pieczarki, pierś z kurczaka, sery, szynka parmeńska

Krok po kroku

Mushroom and brie chicken roulades

Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 3

Ingredients
  

For the mushroom filling

  • 200 grams of mushrooms diced
  • 1/2 medium leek diced
  • 2 tablespoons of oil
  • 2 cloves of garlic crushed
  • 1/4 teaspoon of oregano
  • 1/4 teaspoon sweet paprika
  • 1/4 teaspoon of marjoram
  • salt
  • pepper

For chicken roulades

  • 3 chicken breasts
  • 120 grams of Brie Castello cheese 4 slices per breast
  • 12 slices of Parma ham 4 slices per breast

Instructions
 

For the mushroom filling

  • Toss the leek into the hot oil and fry. Then add the mushrooms, mix and fry them. While frying, add garlic and spices. Fry for few minutes. Leave the prepared stuffing to cool down

For the roulades

  • Cut the breast in the middle, but do not trim it completely. Spread it out on the worktop and use a mallet or meat pounder (or rolling pin) to pound the chicken breasts thin. Sprinkle with salt, pepper and spices. Set aside for half an hour. After this time, put the mushroom stuffing and brie cheese on top. Roll up each chicken breast like a cigar, and wrap tightly in slices of Parma ham. Put in an oven preheated to 180 C for about 40 minutes. Serve as desired.
Keyword brie cheese, chicken brest, parma ham

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube