Placuszki serowe/ Soft cheese pancakes

­čîÂPlacuszki serowe z sosem pieczarkowym. Kolejne danie z serii ÔÇ×┼üo matko bosko, nie wiem gdzie ┬╗rence┬ź w┼éo┼╝y─ç, a Kr├│lisiowi (do┼Ťwiadczalnemu) trzeba da─ç ┼╝ry─ç, bo menda b─Ödzie marudna kilka razy bardziej ni┼╝ zwykleÔÇŁ. Danie na tzw. szybciora. Placuszki robicie rzucaj─ůc wszystko w tw├│rczym szale do miski, mieszacie, formujecie placki i wrzucacie od razu do sma┼╝enia na patelni. Banalne prawda? Nawet dla kogo┼Ť, kto jak Konefka, ma dwie lewe ÔÇ×renceÔÇŁ. Pro┼Ťciej si─Ö po prostu nie da. No mo┼╝ecie ze┼╝re─ç kupne pierogi polane nonszalancko ketchupem, jak robi to Kr├│li┼Ť (do┼Ťwiadczalny), ale zapewniam, ┼╝e efekty smakowe przy placuszkach a’la Konefka b─Öd─ů jednak troszk─Ö/zdecydowanie* wy┼╝szych lot├│w.

 

­čîÂSosik z pomidorowym twistem robicie te┼╝ w kilka minut. W sumie nie urabiaj─ůc si─Ö po ┼éokcie, jak zag─Ö┼Ťcicie troch─Ö ruchy, to w 30 min mo┼╝ecie mie─ç fajowy obiad. Sosik jest na tyle ob┼é─Ödny, ┼╝e oczywi┼Ťcie i jak najbardziej na zako┼äczenie rzeczony sosik z talerza mo┼╝ecie/powinni┼Ťcie wyliza─ç*. Sosiku proponuj─Ö jednak nie wylizywa─ç w towarzystwie. Mog─ů pomy┼Ťle─ç, ┼╝e trafili na prostactwo i buractwo. Niewiele si─Ö przy tym pomyl─ůÔÇŽ i kiedy m├│wimy o prostactwie nie mamy bynajmniej na my┼Ťli kulturalnej Konefki, kt├│ra zna nawet muzyk─Ö dla koneser├│w typu ÔÇ×majteczki w kropeczki ohohoho, czerwone wst─ů┼╝eczki ohohohoÔÇŽÔÇŁ

 

 

­čîÂTalerzyka z sosiku (chocia┼╝ dobry pierun, jak diabli) nie wylizujemy te┼╝ bro┼ä Bo┼╝e w towarzystwie Kr├│lisia (do┼Ťwiadczalnego). Jest sk┼éonny uwierzy─ç, ┼╝e sk┼éadacie mu jakie┼Ť niedwuznaczne propozycje i nie wymigacie si─Ö nawet stwierdzeniem, ┼╝e ÔÇ×g┼éowa mnie boliÔÇŁ (30-ty raz w miesi─ůcu). Talerzyk wylizujecie cichaczem w jakim┼Ť zacisznym miejscu i cieszycie si─Ö ka┼╝d─ů chwil─ů lizaniaÔÇŽ * niepotrzebne skre┼Ťli─ç

 

Placuszki serowe

Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2

Ingredients
  

Na placuszki

  • 250 g mielonego bia┼éego mo┼╝e by─ç tez kozi
  • 1 jajko
  • ok. 80 g m─ůki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 ┼éy┼╝eczki oregano
  • 1/4 ┼éy┼╝eczki majeranku
  • m─ůka do podsypywania
  • olej do sma┼╝enia

Na sos pieczarkowy

  • 2 ┼éy┼╝ki mas┼éa
  • 1 ┼éyzka oleju
  • 400 g ma┼éych pieczarek
  • 4 ┼éy┼╝ki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl wody
  • 2 z─ůbki czosnku przeci┼Ťniete przez prask─Ö
  • 1 ┼éyzeczka w─Ödzonej papryki
  • s├│l pieprz

Instructions
 

Na placuszki

  • Twar├│g, jajko, m─ůk─Ö i przyprawy umie┼Ťci─ç w misce i dobrze wymiesza─ç. Wymieszana masa mo┼╝e by─ç lekko klej─ůca. Uformowa─ç kul─Ö i podzieli─ç na 4 cz─Ö┼Ťci. Ka┼╝d─ů cz─Ö┼Ť─ç uformowa─ç w kszta┼é placuszka. Ja u┼╝y┼éam specjalnej foremki. Placuszki sma┼╝y─ç na rozgrzanym oleju

Na sos pieczarkowy

  • Na rozgrzany olej wrzuci─ç ca┼ée pieczarki. Posoli─ç i obsma┼╝y─ç. Doda─ç czosnek i papryk─Ö. Przesma┼╝y─ç jeszcze chwil─Ö. Podla─ç wod─ů i dusi─ç oko┼éo 5 minut. Doda─ç koncentrat pomidorowy. Dusi─ç ┼╝eby powsta┼é sos, pod koniec doda─ç mas┼éo i dobrze wymiesza─ç.
Keyword dania wegetariańskie, jajka, Królik dba o linię, Królikowe hity, pieczarki, szybki obiad, twaróg

Soft cheese pancakes

Ingredients
  

For the soft cheese pancakes

  • 250 g of full fat soft cheese or creamy gat cheese
  • 1 egg
  • approx. 80 g of plain flour
  • pinch of salt
  • a pinch of pepper
  • 1/4 teaspoon of oregano
  • 1/4 teaspoon of marjoram
  • dusting flour
  • frying oil

For the mushroom sauce

  • 2 tablespoons of butter
  • 1 tablespoon of oil
  • 400 g of mini chestnut mushrooms
  • 4 tablespoons of tomato paste
  • 1/2 cup of water
  • 2 cloves of garlic crushed
  • 1 teaspoon of smoked paprika
  • salt pepper

Instructions
 

For the soft cheese pancakes

  • Put the white cheese, egg, flour and spices in a bowl and mix well. The mixed mass may be slightly sticky. Shape into a ball and divide into 4 parts. Shape each part into a round pancake shape. I used a special mold. Fry the pancakes in hot oil

For the mushroom sauce

  • Put the mushrooms in the hot oil. Season with salt and fry. Add garlic and paprika. Fry for 1 minute. Pour over the water and simmer for about 5 minutes. Add the tomato paste. Simmer until the sauce is formed, at the end add the butter and mix well.

Podziel si─Ö :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube