🌶Placuszki serowe z sosem pieczarkowym. Kolejne danie z serii „Ło matko bosko, nie wiem gdzie »rence« włożyć, a Królisiowi (doświadczalnemu) trzeba dać żryć, bo menda będzie marudna kilka razy bardziej niż zwykle”. Danie na tzw. szybciora. Placuszki robicie rzucając wszystko w twórczym szale do miski, mieszacie, formujecie placki i wrzucacie od razu do smażenia na patelni. Banalne prawda? Nawet dla kogoś, kto jak Konefka, ma dwie lewe „rence”. Prościej się po prostu nie da. No możecie zeżreć kupne pierogi polane nonszalancko ketchupem, jak robi to Króliś (doświadczalny), ale zapewniam, że efekty smakowe przy placuszkach a’la Konefka będą jednak troszkę/zdecydowanie* wyższych lotów.
🌶Sosik z pomidorowym twistem robicie też w kilka minut. W sumie nie urabiając się po łokcie, jak zagęścicie trochę ruchy, to w 30 min możecie mieć fajowy obiad. Sosik jest na tyle obłędny, że oczywiście i jak najbardziej na zakończenie rzeczony sosik z talerza możecie/powinniście wylizać*. Sosiku proponuję jednak nie wylizywać w towarzystwie. Mogą pomyśleć, że trafili na prostactwo i buractwo. Niewiele się przy tym pomylą… i kiedy mówimy o prostactwie nie mamy bynajmniej na myśli kulturalnej Konefki, która zna nawet muzykę dla koneserów typu „majteczki w kropeczki ohohoho, czerwone wstążeczki ohohoho…”
🌶Talerzyka z sosiku (chociaż dobry pierun, jak diabli) nie wylizujemy też broń Boże w towarzystwie Królisia (doświadczalnego). Jest skłonny uwierzyć, że składacie mu jakieś niedwuznaczne propozycje i nie wymigacie się nawet stwierdzeniem, że „głowa mnie boli” (30-ty raz w miesiącu). Talerzyk wylizujecie cichaczem w jakimś zacisznym miejscu i cieszycie się każdą chwilą lizania… * niepotrzebne skreślić
Placuszki serowe
Ingredients
Na placuszki
- 250 g mielonego białego może być tez kozi
- 1 jajko
- ok. 80 g mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki majeranku
- mąka do podsypywania
- olej do smażenia
Na sos pieczarkowy
- 2 łyżki masła
- 1 łyzka oleju
- 400 g małych pieczarek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szkl wody
- 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 1 łyzeczka wędzonej papryki
- sól pieprz
Instructions
Na placuszki
- Twaróg, jajko, mąkę i przyprawy umieścić w misce i dobrze wymieszać. Wymieszana masa może być lekko klejąca. Uformować kulę i podzielić na 4 części. Każdą część uformować w kształ placuszka. Ja użyłam specjalnej foremki. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju
Na sos pieczarkowy
- Na rozgrzany olej wrzucić całe pieczarki. Posolić i obsmażyć. Dodać czosnek i paprykę. Przesmażyć jeszcze chwilę. Podlać wodą i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić żeby powstał sos, pod koniec dodać masło i dobrze wymieszać.
Soft cheese pancakes
Ingredients
For the soft cheese pancakes
- 250 g of full fat soft cheese or creamy gat cheese
- 1 egg
- approx. 80 g of plain flour
- pinch of salt
- a pinch of pepper
- 1/4 teaspoon of oregano
- 1/4 teaspoon of marjoram
- dusting flour
- frying oil
For the mushroom sauce
- 2 tablespoons of butter
- 1 tablespoon of oil
- 400 g of mini chestnut mushrooms
- 4 tablespoons of tomato paste
- 1/2 cup of water
- 2 cloves of garlic crushed
- 1 teaspoon of smoked paprika
- salt pepper
Instructions
For the soft cheese pancakes
- Put the white cheese, egg, flour and spices in a bowl and mix well. The mixed mass may be slightly sticky. Shape into a ball and divide into 4 parts. Shape each part into a round pancake shape. I used a special mold. Fry the pancakes in hot oil
For the mushroom sauce
- Put the mushrooms in the hot oil. Season with salt and fry. Add garlic and paprika. Fry for 1 minute. Pour over the water and simmer for about 5 minutes. Add the tomato paste. Simmer until the sauce is formed, at the end add the butter and mix well.