Roladki z kurczaka z nadzieniem marchewkowo porowym
Roladki z kurczaka z nadzieniem marchewkowo porowym
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 3
Składniki
Na nadzienie
- 3 średnie marchewki starte na tarce
- 1 mały por drobno pokrojony
- masło kalrowane opcjonalnie
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz ziołowy
- 3 łyżki tartego sera parmezan
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Na roladki
- 3 piersi z kurczaka nacięte w połowie i rozbite, żeby powstał taki jakby kotlet
- 12 plasterków szynki parmeńskiej po 4 plasterki na pierś lub jak u mnie plastry ugotowanej marchewki
- zioła włoskie tymianek oregano, bazylia
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Instrukcje
Na nadzienie
- Na patelni umiescić do dwóch łyżek masla kalorwanego. Na gorący tłuszcz wrzucić startą marchewkę i zeszklić. Następnie dodać por, zioła i przyprawy. Dusić do miękkości. Ściągnąć z ognia. Do wystudzonego farszu dodać tarty parmezan i wymieszać
Na roladki
- Pierś naciąć po środku, ale nie przekrawać do końca. Rozłożyć na blacie i rozbić delikatnie tłuczkiem.Posmarować czosnkiem. Posypać solą, pieprzem, ziołami. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie nałożyć na wierzch marchewkowo porowy farsz. Zwinąć w roladkę i zawinąć ciasno w plastry szynki parmeńskiej lub marchewki, następnie w ciasno w folię aluminową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 30 min. Przed podaniem rozwinąć z folii i piec jeszcze ok 10 minut. Podawać według uznania.
- U mnie roladki podane z marchewkowo ziemniaczanym puree i pikantnym sosem marchewkowym z przyprawą curry.
Słowo kluczowe marchew, parmezan, pierś z kurczaka, por, roladki drobiowe, roladki z kurczaka
Podrzucam też przepis na pyszną zupę pomidorową Zupa pomidorowa ze świeżych i suszonych pomidorów – kroolinaria