Szukaj
Close this search box.

Gołąbki z białą kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami

Króliś (doświadczalny) poleca: gołąbki białą kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami
Gołąbki na wypasie,mielone mięso wieprzowe z dodatkiem białej kaszy gryczanej i suszonych pomidorów. Do tego, gęsty sos z mieszanki pomidorów suszonych i swieżych. No, to nie mogło się nie udać.
Gołąbki u Konefki w domu, to jedno z ulibionych dań. Lubi je zarówno Konefka, jak i Króliś (doświadczalny). Tak, tem króliś, dla którego Konefka gotuje i który kręci nosem na wszystko co ma podawane pod nos.
Gołąbki są wyjątkiem, króliś się zajadał i BA! nawet chwalił a to jak wygrać szóstkę w lotka.

gołąbki z suszonymi pomidorami

Gołąbki z białą kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 2 godziny
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 15

Składniki
  

Na farsz do gołąbków

  • 900 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 słoik suszonych pomidorów po odsączeniu 200 g pokrojonych na drobne kawałki
  • 1 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 jajko
  • 2 1/2 szkl ugotowanej białej kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sól
  • 1 peczek koperku drobno posiekanego

dodatkowo

  • 15 liści kapusty włoskiej wcześniej sparzonych
  • masło klarowane

Na sos

  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 słoik suszonych pomidorów po odsączeniu 200 g pokrojonych na drobne kawałki
  • 400 g winnych pomidorków pokrojonych w ćwiartki
  • 1200 ml wołowego bulionu
  • 200 ml słodkiej śmietanki do sosów
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1 pęczek koperku drobno pokrojonego

Instrukcje
 

Na farsz do gołąbków

  • Cebulę przesmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Wystudzić. W dużej misce umieścić mięso, cebulę, jajko, drobno posiekane pomidory, kaszę gryczaną, koperek i przyprawy. Dobrze wymieszać, żeby składniki się połączyły

Na sos

  • Cebulę przesmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Do cebuli dodać pomidory winne i suszone oraz czosnek. Smazyć razem kilka minut. Dodać bulion, paprykę, sól i pieprz. Dusić razem ok 20 minut. Pod koniec dodać śmietankę i kopere. Zblendować, ale tak żeby zostawić małe kawałki pomidorów. Sos nie musi być zupełnie gładki

Na gołąbki

  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści. Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na patelni z obu stron, na klarowanym maśle przesmażyć gołąbki. Ściągnąć z patelni. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym. Pomidorowym sosem zalać gołąbki i gotować ok 45 minut pod przykryciem
Słowo kluczowe gołąbki, koperek, mięso mielone, mięso wieprzowe, pomidory suszone
gołąbki z suszonymi pomidorami

gołabki z białą kaszą gryczaną

gołąbki z kaszą

gołąbki faszerowane kaszą i pomidorami

Podrzucsm też przepis na Gołąbki z grzybami w sosie mocno grzybowym – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube